30 kilo aubergines; unieke verkoop bij Versshop Istanbul Haarlem + recepten

30 kilo aubergines kocht auteur Ricardo bij Izzy van Versshop Istanbul, Haarlem
30 kilo aubergines kocht auteur Ricardo Visscher (links) bij Izzy Yarasa (rechts) van Versshop Istanbul, Haarlem

‘30 kilo aubergines !’ Zoveel verkocht Izzy Yarasa van Versshop Istanbul in Haarlem aan Ricardo Visscher. Izzy keek even verbaasd. Naar zijn weten was er niet zojuist een Turks of Grieks restaurant geopend.

30 kilo aubergines en nog veel meer bij versshop Istanbul Haarlem
30 kilo aubergines en nog veel meer bij Versshop Istanbul Haarlem

Elke week doe ik op vrijdag mijn boodschappen bij Versshop Istanbul gelegen aan het Beatrixplein van Haarlem. De kwaliteit van de producten is altijd goed. Met verkoper Izzy Yarasa heb ik steeds weer lol. Tijdens de loc down kwam ik er ook dinsdags. Nu mijn man (85) en ik (68) allebei zijn ingeënt, gaan we op die dag weer naar de markt.   

30 kilo aubergines. dolle pret

Al lachende vertelt Izzy Yarasa aan mij zijn verhaal over de dertig kilo aubergines. ‘Ik had geen idee waarvoor het was. Dat zag ik pas bij het zien van de foto. Kijk!’ Izzy  pakt zijn smartphone en swipet.
Ik zie een vrouw met bloedmooie benen. ‘Dat is Ricardo Visscher’, zegt Izzy. ‘Hij is een travestiet en op 6 juli verschijnt zijn levensverhaal in boekvorm onder de titel ‘Van Groenteboer tot teringhoer.’
De volgende foto toont Ricardo Visscher in een bad vol met die 30 kilo aubergines. Izzy lacht en ik doe met hem mee. Intussen dwalen mijn gedachten af naar de jaarlijkse Gay Pride Parade in Istanbul.

30 kilo aubergines voor in het bad

Ricardo Visscher koestert evenals ikzelf een warme band met de Turkse gemeenschap. Zo speelt de knappe Turk Aydin een hoofdrol in Ricardo’s boek ‘Van groenteboer tot t.hoer’. ‘Zodra ik hem zag, raakte ik stapelverliefd op hem’, zegt Ricardo. In mijn boek ‘De Doorzetster: een ode aan de liefde’ speelt zowel Izzy als zijn land een belangrijke rol.
Ik kijk weer naar de foto van Ricardo in dat bad vol aubergines. ‘Wat dacht je toen je die foto van Ricardo zag in dat bad met die dertig kilo aubergines?’ vraag ik aan Izzy Yarasa. ‘Niet zo veel. Het is gewoon handel. Weet je, ik heb respect voor Ricardo en de lgbt-gemeenschap. Zolang ze ook maar respect voor mij hebben.

Van 30 kilo aubergines naar de Gay Pride Parade Istanbul

Mijn gedachten dwalen af van de 30 kilo aubergines naar de Gay Pride Parade in Istanbul. Deze vond dit jaar plaats op 26 juni 2021. Evenals vorige jaren werd ze gehouden op het Taksimplein en Istiklal Caddesi. Ondanks het vreedzame karakter, is de demonstratie sinds 2014 verboden door de lokale autoriteiten. Sindsdien daalde het aantal deelnemers van enkele duizenden naar enkele honderden die zich verspreiden over terrasjes.
Volgens de lokale autoriteiten bedreigen demonstratieve acties de openbare orde.
Ricardo Visscher was vooral geschokt over het politiegeweld. Zo joeg een traangasgranaat de deelnemers de zijstraten in richting Bosporus.
Imam Ali Erbas, de hoogste religieuze autoriteit van het land, waarschuwt voor de gevaren van homoseksualiteit. Volgens de islam leidt ‘dit vervloekte kwaad’ tot degeneratie van de menselijke soort. (Bron: de Volkskrant. 26 juni 2021 )

Dag schat!

Intussen wordt Izzy Yarasa goedmoedig geplaagd door de andere Turkse verkopers op het Beatrixplein in Haarlem. ‘Zodra Ricardo mij ziet, roept hij schat naar mij. Soms schalt het zelfs over het plein. De andere Turken vragen me of ik nu op mannen val.’
‘En doe je dat?’ wil ik weten.
Weer klinkt zijn aanstekelijke lach waardoor we samen vaak dolle pret hebben. ‘Ik? Ik heb vijf kinderen en ben voor de tweede keer getrouwd. Ik ben een gezonde jongen.’

Gedwongen in de prostitutie

Voor transseksuelen, travestieten en homo’s vormt het dagelijkse leven in Turkije een zwaar bestaan. Noodgedwongen verdienen velen hun geld in de prostitutie. Zoals ook aan de snelweg Ankara-Istanbul.
De zoon van mijn oom is taxichauffeur in Istanbul, Toen ik nog niet hertrouwd was, nam hij mij een keer mee naar die weg. Ik zat op de achterbank en keek of ik een aantrekkelijke vrouw zag. Dat was niet zo.
Totdat ik opeens een mooie blondine zag, Ik draaide het raampje open en sprak haar aan. Toen bleek het geen vrouw te zijn, maar een travestiet. Ik draaide meteen het raampje weer dicht
.’

Tips voor activiteiten met een Turks karakter + recepten

● In mijn boek ‘De Doorzetstèr: een ode aan de liefde’ spelen Turkije, Istanbul, Istikal Caddesi en ook Izzy Yarasa een belangrijke rol.
Het boek ‘Van groenteboer tot teringhoer’ is een aangrijpend en openhartig levensverhaal.
●  Bertha von Stuttner is de geestelijke moeder van het Vredespaleis. In 1877 beschreef ze de Russisch-Turkse oorlog. Dat leidde tot haar boek Die Waffen nieder.  
● Samen met mijn man Peter bezocht ik Turkije en genoot in Centraal Anatolie van de dansende Derwisj.
● Koken is mijn grote hobby . Peter en ik smullen van Turkse recepten met aubergine. 
● Izzy Yarasa van Versshop Istanbul is niet de groenteboer van Ricardo’s boek. Wil je goede kwaliteit en vriendelijk personeel ga dan naar Versshop Istanbul in Haarlem. 

Wist je dat?

Wist je dat de aubergine ook wel ‘eierplant’ wordt genoemd? Ook staat het als emoji symbool voor het manlijk geslachtsdeel.

Van 1989 tot 1997 schreef ik voor consumenten-en vakbladen over lekker eten en drinken. Soms blog ik daarover, zoals over gezonde zomerse salades.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *