Theecultuur: Deirdre Deprettere & Karlijn Dapper onthullen nieuwe trend

Theecultuur brengt steeds meer mensen in haar ban. Er vinden proeverijen plaats, reizen, en Nederland kreeg haar eerste theeplantage. Meer hierover las ik in het boek ‘Theeroutes’. De auteurs Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper namen mij als voormalig wijnschrijfster mee op reis.

Iran, met rechts op de foto Deirdre Deprettere
Iran, met rechts op de foto Deirdre Deprettere

Thee. Toegegeven, ik slobber het doorgaans zo maar op als lekkere dorstlesser. Nu ontdek ik in het boek ‘Theeroutes: met thee de wereld rond’ een wereld van cultuur. ‘ Het boek van Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper staat boordevol reisverhalen, kennis en tips.

Theecultuur: het proeven

Smaakvol beschrijven Deirdre Deprettere en  Karlijn Dapper het proeven van thee. Het doet me denken aan de periode dat ik samen met Roel de wereld bereisde om voor het Slijtersvakblad wijn te beschrijven. Van Nieuw Zeeland tot Canada en Chili en uiteraard ook Europese wijnlanden ja zelfs Nederland.
Nu ontdek ik de parallel tussen het proeven van wijn en van thee. Het gebeurt precies hetzelfde. Eerst het kostbare vocht rondwalsen, dan de geur opsnuiven, een klein slokje nemen en door je mond spoelen en tenslotte uitspuwen.

theedeskundige Karlijn Dapper, co-auteur Theeroutes, met thee de wereld rond
Theedeskundige Karlijn Dapper, co-auteur Theeroutes, met thee de wereld rond

Theecultuur: verhalen

Al tien jaar trekt ze als theenomade over de wereld van land tot land. Ze bezoekt de theemakers, plukt soms zelf mee en logeert bij hen. Voor haar boek  schreef Deirdre Deprettere elf beeldende reisverhalen. Elk gaat vooraf door een kort intro over het betreffende land. Op de talloze mooie foto’s zie je haar stralen van blijdschap en genot.
Deirdre Deprettere heeft haar eigen reisbureau. Onder de naam ‘Origin Trips’ laat ze anderen delen in datgene waarvan ze zelf intens geniet. Ook sluit ze elk hoofdstuk af met informatie over een hotel, gids, huurauto en andere toeristische info compleet met website en al.  

Theecultuur uit: Theeroutes: met thee de wereld rond, Deirdre Deprettere & Karlijn Dapper
Theecultuur uit: Theeroutes: met thee de wereld rond, Deirdre Deprettere & Karlijn Dapper

Theecultuur: kennis

Karlijn Dapper spuit als deskundige haar kennis over thee. In kaders naast de verhalen licht ze je in over de drie categorieën en zeven districten van de Ceylonthee uit Sri Lanka. Het verwerken van Assamthee uit India. De soorten, vormen en maten van post gefermenteerde thee.
Op pagina 150 van het 288 pagina’s tellende boek ‘Theeroutes: met thee de wereld rond’ lees je een interview met Karlijn Dapper. Als thee-expert, trainer en coauteur legt ze uit hoe je het beste uit thee haalt,  wat je nodig hebt en hoe je thee goed proeft.    

Tips:

Het boek staat tot aan de rand van het kopje vol met tips om zelf aan de slag te gaan. Zo leer je stap voor stap hoe je op verschillende manieren een matcha maakt. Voor thuis heb je nodig: een matchakom, een chosen (bamboeklopper), kokend water en matcha  van goede kwaliteit. En de rest? Dat lees ik op pagina 140 van Theeroutes: met thee de wereld rond.
Toegegeven, ik wist niet wat matcha was. Ik weet dat carignan een Spaanse wijndruif is, maar matcha? Het is thee van overschaduwde en gestoomde groene theebladeren, vermalen tot zeer fijn poeder.

Theecultuur, Malawi uit: Theeroutes: met thee de wereld rond, Deirdre Deprettere & Karlijn Dapper
Theecultuur, Malawi uit: Theeroutes: met thee de wereld rond, Deirdre Deprettere & Karlijn Dapper

Theeroutes: met thee de wereld rond

Theeroutes: met thee de wereld rond : een prachtig boek met hardcover, mooie schrijfletter en schitterende foto’s. Prijs Euro 29,95; 
● Karlijn Dapper organiseert theeproeverijen en high teas in Oirschot, heeft een theesalon, en werkt als theeconsultant en teataster voor diverse bedrijven in binnen- en buitenland. In 2015 werd ze uitgeroepen tot beste theesommelier van Nederland
● De culinaire wereld blijft zich vernieuwen. Trendwatchers in Lekker 2021 verwachten dat er na de pandemie het een en ander gaat veranderen in de horeca.

Wist je dat?

Wist je dat geen enkele uitgever het boek van Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper wilde publiceren? Ze vonden de doelgroep te klein. De uitgever waar ze langdurig mee in gesprek waren, was wel onder de indruk. Hoewel hij het uiteindelijk niet publiceerde, gaf hij wel advies op het gebied van vormgeving, specificaties voor papier, gebruik kunnen maken van één van hun eigen drukkers en meer. Uiteindelijk startten Deirdre en Karin een crownfunding voor de publicatie van hun boek.  

Wil je meer weten over thee? Kijk dan op de website van Cup of Tea Travel.  

Als amateurfotograaf genoot Rolf Merle van de Chinese theecultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *