50 jaar Jan, Jans en de kinderen; gouden jubileum voor Libelle ’s strip

50 jaar Jan, Jans en de kinderen, expositie Museum Hoorn
50 jaar Jan, Jans en de kinderen, expositie Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn

50 jaar Jan, Jans en de kinderen.  Een gouden jubileum voor de favoriete strip van Peter en mij. Uiteraard heffen we  samen op 12 december het glas. Al vijftig jaar genieten we elke week van dit beeldverhaal met als geestelijk vader Jan Kruis (1933 – 2017). Ter ere van dit gouden jubileum toont Museum van de Twintigste Eeuw t/m 20 juni 2021 een expositie over 50 jaar Jan, Jans en de kinderen.

Genieten. Dat deden Peter en ik tijdens de expositie ‘’Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle.’ Gewend aan de strip in tijdschriftformaat zagen we nu 50 favoriete strips elk in XXL formaat. Herhaaldelijk klonken Peters ‘’O ja, dat weet ik nog’’ en mijn schaterlach.

50 jaar Jan, Jans en de kinderen, maatschappelijke thema’s 

Het was alsof we een reis door de tijd maakten. Alles kwam voorbij. Van de draagmoeder en de vrouwenemancipatie tot de floppydisk en de gecastreerde kater en nog meer herkenbaars. Zoals de lesbische Hanna met haar vuurrode haar, daten, vrouwenemancipatie en het klimaat.  
Peter herinnerde zich nog de strip waarin de 14-jarige Karlijn naar de  pil vroeg. Peters dochter was toen ook 14. Ik herkende de strip over de BOMvrouw, want mijn ouders en ik woonden destijds zelf naast een Bewust Ongehuwde Moeder.  

50 jaar Jan, Jans en de kinderen, expositie Museum van de Twintigste Eeuw

50 jaar Jan, Jans en de kinderen, herkenbaar gezinsleven

Warm en gezellig. Dat is elke week weer de strip  ‘ Jan, Jans en de kinderen.’’ Vooral omdat het allemaal zo herkenbaar is. De bos bloemen op tafel. Zelfgesmeerde boterhammetjes in het broodtrommeltje. De geruite theedoek.
Hoewel  ik de strip al zo’n vijftig jaar lang volg, ontdek ik nu pas de Pinokkio-achtige lange neus van Jans. Lachen moet ik om de grapjes van Catootje, eigenwijs zoals altijd en Jeroentje met zijn onnavolgbare streken.

50 jaar Jan, Jans en de kinderen

50 jaar Jans, Jans en de kinderen, verzamelobjecten

50 jaar Jan Jans en de kinderen leidde ook tot een grote collectie verzamelobjecten. Van de rode kater als theemuts tot miniatuurtjes van Jan, Jans, Jeroentje, Margot, Karlijn en uiteraard van opa. Dat hij zowel vindingrijk als ondeugend is, blijkt de uit strip Sint Pannenkoek. Kortom, we hebben enorm genoten zoals we dat ook steeds doen van de wekelijkse strip in Libelle.
Toegegeven, onze binnenkomst in het museum van Hoorn begon slecht. Op de website staat dat het Oostereiland vier invalidenparkeerplaatsen heeft. En dat je gratis kan parkeren als je navigeert op postcode1621MB.

50 jaar Jan, Jans en de kinderen
50 jaar Jan, Jans en de kinderen, expositie Museum van de Twintigste Eeuw

Lopen geen optie

Eenmaal aangekomen bij 1621 MB bleek, dat het parkeerterrein ver verwijderd lag van het Museum van de Twintigste Eeuw. Met zijn rollator dat hele eind lopen was voor Peter geen optie.
We namen de auto en reden door de knusse straatjes van Hoorn naar het museum. En wat bleek? Er lag een groot parkeerterrein met daarop slechts enkele auto’s. Helaas konden we daar niet parkeren.
Over elke parkeerplaats lag zo’n akelig ijzeren driehoek waarmee parkeergerechtigden hun plaatsje afdekken. Ook vond ik de ingang niet. Ik raasde, tierde en werd witheet. Maar alle boosheid verdween meteen bij het zien van deze prachtige, boeiende en leuke expositie. 

50 jaar Jan, Jans en de kinderen, ook superleuk voor kinderen

Jan Kruis droeg in 1999 zijn levenswerk over aan Libelle’s Studio Jan Kruis. Samen met hen maakte Het Museum van de 20e Eeuw deze nostalgische en bijdetijdse expositie. Voor kinderen valt er van alles te beleven. Zoals meewerken aan een stripmuurtekening of een Jan, Jans en de kinderen-puzzel maken. Ook liggen er verschillende stripboeken.
Gevraagd naar een reactie laat directeur Hans Stuijfbergen weten:  ‘Helaas bepaalt niet ons museum maar de Gemeente Hoorn het parkeerbeleid. Het liefst zouden we alle bezoekers in, onder of naast het museum laten parkeren, maar dat kan en mag niet. Vandaar dat we verwijzen naar een gratis parkeerterrein. En heeft de gemeente op ons verzoek 2 extra invalidenparkeerplaatsen naast de brug aangelegd.’

Impressiefilm van Museum van de Twintigste Eeuw, Xandra Dekker
50 jaar Jan, Jans en de kinderen, expositie Museum Hoorn
50 jaar Jan, Jans en de kinderen, expositie Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn

50 jaar Jan Jans en de Kinderen

 • Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd in een voormalige gevangenis van Hoorn. Je bereikt de ingang via de binnentuin. Het museum bevindt zich op het Oostereiland van Hoorn. Vlak na de brug liggen invalide-parkeerplaatsen. Loop je verder over de kade, dan kom je bij het museum.
 • Over Jan Jans en de Kinderen lees je elke week in de Libelle.
 • In 2014 vierde Libelle haar 80e verjaardag.
 • Jan Jans en de Kinderen doen uiteraard steeds mee aan de Libelle Zomerweek.


Wist je dat?

Wist je dat Jan Kruis zich liet inspireren door zijn eigen gezin? Tekenaar Jan Kruis en stripfiguur Jan zijn een en dezelfde persoon. In 1999 ging Jan Kruis met pensioen en droeg zijn levenswerk over aan Libelle’s Studio Jan Kruis.

Kijk voor meer boeiende exposities op de website van Museum van de Twintigste Eeuw

2 gedachten over “50 jaar Jan, Jans en de kinderen; gouden jubileum voor Libelle ’s strip

 1. Riny Reiken

  Wat een ongelooflijk leuk bezoek lijkt mij deze tip, het feest der herkenning en heerlijk ontspannen en lekker lachen. Nostalgische gevoelens komen spontaan, alleen al door dit verhaal over jullie bezoek. Wat is er zowieso veel veranderd door de tijd heen, dat realiseer je je meteen. Het lijkt me echt leuk om ook eens maar Hoorn te gaan, gelukkig heb ik een autootje maar je zal maar een invalide plaats nodig hebben. Je heerlijk verheugen op een leuke tentoonstelling en dan deze teleurstelling…. gelukkig zijn echtpaar Marianne & Peter na tegenslag altijd weer flexibel, en altijd positief. Ik ben heel benieuwd of een striptekenaar van dit vrolijke stel ook niet een mooie serie zou kunnen maken. Als ik toch eens kon tekenen……Wat een leuk verhaal, een geweldige tip om eens af te reizen naar Jan, Jans en de kinderen in Hoorn, groet Riny

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Tja, dat was enorm leuk Riny. Bij het museum lagen wel twee parkeerplaatsen voor invaliden, maar tja als je eenmaal op een verkeerd spoor zit, dan blijft het sukkelen. Zoals ook uit de opmerking van de directeur blijkt, ligt het niet aan het museum maar aan de gemeente Hoorn. Onbegrijpelijk. Een pracht museum, een zeer grote parkeerplaats en dan niet kunnen parkeren. Maar gewoon doen, hoor! En als niet invalide parkeren op 1621MB. Ik denk dat het daar vandaan ongeveer een kwartier lopen is, door de pittoreske straatjes van Hoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *