Twee ontsnapte chimpansees plaatsen DierenPark A’foort in vals daglicht

Twee ontsnapte chimpansees, foto Berry de Nijs
Twee ontsnapte apen, op de foto Mike, in memoriam, foto Berry de Nijs

Twee ontsnapte chimpansees brachten DierenPark Amersfoort in opspraak daags voor de door het kabinet aangekondigde lockdown. Met als gevolg woedende actievoerders, de eis voor een onafhankelijk onderzoek en Kamervragen.

Twee ontsnapte chimpansees brachten DierenPark Amersfoort ten onrechte in opspraakengen

Vanuit de huiskamer van mijn zwager Jan zie ik op 4 november tien actievoerders woedend optrekken naar DierenPark Amersfoort. Ze zijn woest om het doodschieten van de twee ontsnapte chimpansees.
Met een marifoon scanderen ze leuzen. Op hun protestborden lees ik de woorden ‘Dieren zijn geen vermaak, product, bezit.’ En: ‘Toen de natuur zich liet zien schoten jullie het dood.’’

Twee ontsnapte chimpansees; levensgevaarlijk

Jan (86) schudt zijn hoofd. ‘Ik woon al bijna een halve eeuw vlakbij DierenPark Amersfoort, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Volgens mij is er in het dierenpark nog nooit iets voorgevallen. Ik begrijp niets van die woede van al die betweters. Twee ontsnapte chimpansees zijn levensgevaarlijk.
Voor je het weet, vallen ze een bezoeker aan. Maar tja, zo is het tegenwoordig. Betweters schreeuwen het hardst om hun visie te verkondigen. Hitsen elkaar op. Zelf vertrouw ik op het vanuit deskundigheid en kennis juist handelen van de dierenverzorgers en parkpersoneel.’

Twee ontsnapte chimpansees; doodschieten was enige optie

Een dag later lees ik in een artikel van Mirjam van Twisk de visie van dierenverzorger Marjo Hoedemaker. Liefst vijftig jaar was hij bevriend met chimpansee Mike (53). Het verlies van zijn makker grijpt hem aan. Toch staat hij pal achter het besluit om de twee ontsnapte chimpansees dood te schieten.
Het gedrag van een losgebroken chimpansee kan je niet vergelijken met dat van een ander dier. Een gorilla, bijvoorbeeld, raakt niet in paniek. Tijgers en leeuwen trekken zich terug in een hoek. Maar en chimpansee wil laten zien, dat hij de baas is. Zeker voor hem bekende mensen is hij dan levensgevaarlijk.’
Verdoven was geen optie. De dierenarts kon wegens het risico te worden aangevallen niet genoeg dichtbij komen. De twee ontsnapte chimpansees zaten vol andrealine. Ze zouden nog agressiever geworden zijn. Of ze waren weggevlucht. De straat op en naar de tuin van mijn zwager en andere buurtbewoners. Pas na twintig minuten zou de verdoving zijn werk doen.

Twee ontsnapte chimpansees brachten DierenPark Amersfoort in opspraak. Foto Berry de Nijs

Twee ontsnapte chimpansees en de liefde en passie van de dierenverzorgers

De twee chimpansees vonden de dood daags voor de door het kabinet aangekondigde lockdown. Vaste bezoekster Berry de Nijs toont zich geraakt en zegt. ‘Het nieuws over de chimpansees stemt me zeer verdrietig. Vooral omdat ik weet met hoeveel liefde en passie de dierverzorgers voor alle dieren zorgen.’
Peter en ik ontmoetten Berry voor het eerst in het Mauritshuis tijdens de expositie van paardenportrettist George Stubbs. Later schreef ze voor haar dagjes uit blog writing berries een recensie over mijn boek ‘De Doorzetster; een ode aan de liefde.

Dierenliefhebster en fanatiek bezoekster

Berry laat met haar blog Writing Berries anderen genieten van haar dagjes uit. Als dierenliefhebster is ze een fanatiek bezoekster van Dierenpark Amersfoort.
Ik kwam er al als klein meisje aan de hand van mijn vader. Echt fanatiek bezoeker ben ik geworden in 2012 toen ik met onze nieuwe puppy naar het park kon gaan. DierenPark Amersfoort is namelijk één van de twee grote dierentuinen in Nederland waar je hond mee naar toe mag nemen.’

Twee ontsnapte chimpansees brachten DierenPark Amersfoort in opspraak. Foto: Berry de Nijskdown. Met als gevolg woedende actievoerders, de eis voor een onafhankelijk onderzoek en Kamervragen.

DierenPark Amersfoort, charmant en knus

Door de jaren heen zijn er nieuwe verblijven bij gekomen natuurlijk. Toen ik klein was, bestond er nog geen DinoPark. De laatste jaren is het park enorm in ontwikkeling. Zo worden verblijven vernieuwd en zijn er gedeeltes bijgekomen. Snavelrijk bijvoorbeeld – een heel grote doorloopvolière met onder meer vale gieren, maraboes en kroeskoppelikanen – en het Woud waar de dassen en wolven wonen. Daarnaast is de charme van vroeger zeker bewaard gebleven, in de vorm en knusheid van het park.

Elk dier heeft een karakter ook chimpansees

Berry deelt de visie van dierenverzorger Marjo Hoedemaker. Elk dier heeft zijn eigen karakter. ‘Als je vaker in het park komt, merk je de karakters van de dieren op. Dan zie je echt dat alle prairiehondjes uniek zijn qua uiterlijk. Ieder dier heeft zo zijn eigen uitstraling en eigenaardigheden. En dat vind ik prachtig om te zien.
Op mijn vraag welke dieren haar vooral raken, antwoordt ze: ‘Dat is een heel moeilijke vraag, want ik vind alle dieren die er wonen schitterend om naar te kijken. Ik ben dol op grote katten, zoals de leeuwen en tijgers. Maar ik wil ook altijd even bij de oehoe langs om te verdrinken in die oranje ogen.
Ook ga ik altijd naar de olifanten, om vooral te genieten van hoe zij met elkaar omgaan. O en bij de wolven blijf ik graag een tijdje staan, want die zijn zo mooi en speels. En ik moet altijd de bruine beer gedag zeggen, want beren vind ik prachtig.’

DierenPark Amersfoort

● Haar missie luidt: ‘Wij willen kinderen verwonderen met de liefde voor dieren en de natuur om zo bij te dragen aan een positieve houding ten opzichte van het beschermen van de natuur.”;
● DierenPark Amersfoort noemt zich de meest kindvriendelijke dierentuin van Nederland. Ze telt drie speeltuinen. De Klim-Alles-Route leidt over en onder verblijven door. Leuk is ook de Berenboemel;
DierenPark Amersfoort bestaat sinds 22 mei 1948. Jaarlijks ontvangt ze ongeveer 800.000 bezoekers.
Berry de Nijs is een dagje uit blogger en dierenliefhebber. Ze heeft sinds 2012 een abonnement op het park en komt er vaak, vooral ook om te fotograferen en te genieten van de dieren en de bosrijke omgeving.
● Peter en ik ontmoetten Berry de Nijs voor het eerst in het Mauritshuis tijdens de expositie over paardenportrettist George Stubbs;
● Berry de Nijs schreef een leuke recensie over ‘De Doorzetster: een ode aan de liefde.’

Wist je dat?

Wist je dat DierenPark Amersfoort een familiebedrijf is? En dat er honden mee mogen als bezoekers? Ook kan je dicht bij de dieren komen, dankzij het gebruik van glazen ramen.

Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit of een paar dagen weg. Zo was ik ook bij verfmolen de Kat aan de Zaanse Schans en zag daar ook een diavoorstelling over Rome.
Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden ze in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. 


6 gedachten over “Twee ontsnapte chimpansees plaatsen DierenPark A’foort in vals daglicht

 1. Riny Reiken

  Zo sneu en verdrietig, met gemengde gevoelens lees ik dit verhaal, gecondoleerd alle dierenverzorgers en hopen dat zoiets nooit meer kan. Twee weerloze beesten zijn nu in gevangenschap doodgeschoten en dat is niet te bevatten. Dieren horen ook vrij te zijn, net als mensen is mijn idee, Groet Riny Reiken.

 2. alle dieren vrij

  “‘Dieren zijn geen vermaak, product, bezit”. Goed om daar ook nog even op te reflecteren. Als die chimpansees niet vast hadden gezeten in Amersfoort, hadden ze niet kunnen ontsnappen en was er ook nooit gevaar geweest. Deze dieren hadden hier helemaal nooit mogen zitten. Stel je eens voor dat je 50 jaar lang in een glazen kooi woont, en iedere dag weer mensen voor je neus…

  Dieren zijn geen vermaak, product, bezit!

  Laat ze met rust. Er is genoeg ander vermaak.

 3. Melody

  Hallo ….Kom hier via via terecht en ik vind het heel fjin dat je zo’n mooi helder stuk hebt geschreven.

  De ‘protestanten’ hadden natuurlijk met alle liefde hun kindje, partner, vader moeder etc aan een categorie-1-dier in adrenaline overgeleverd ipv die beide prachtige mannen te laten afmaken.
  Mike en Karibuna waren chimpansees, 8x zo sterk als een mens in normale setting…onder invloed van adrenaline is dat vele malen sterker…
  Het park moest kiezen uit 2 dramatische kwaden, zij kozen de minst kwade van de 2 …

  Ik zou die protesten wel eens willen vragen of ze vroeger Daktari gekeken hebben?
  En als 2e zou ik hen dan graag vragen …hoe zij zouden reageren als het park de andere kwade van de 2 keuzes gekozen zou hebben.

  En ja natuurlijk, ook ik (dierentuinfan bij uitstek) zou het allerliefste zien dat dierentuinen tot het verleden behoorden en elk levend wezen overal vrij en veilig zou kunnen leven maar helaas is dat niet de realiteit… corruptie viert nog steeds hoogtij, met de ene hand houdt een overheid het tegen (voor volk en vaderlands daglicht) maar de andere hand steekt in het donker achteruit om smeergeld op te vangen.

  Dank je wel Marianne!

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Melody voor je reactie.
   Graag gedaan.
   Ik kon dit niet over mijn kant laten gaan. Uit de foto’s van Berry blijkt, dat de dieren met liefde verzorgd worden. De verzorgers en andere mensen van DierenPark Amersfoort houden van de dieren. En dan moet niet alleen de dierentuin dicht wegens de pandemie, maar ontsnappen er ook nog eens twee chimpansees. Het zal je maar gebeuren. Ik denk er precies zo over als jij, zoals ook blijkt uit mijn reactie aan Alle dieren vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *