10 fietstochten door het Land van Ravenstein, leuk om te doen

10 fietstochten door het Land van Ravenstein nemen je mee door een bijzondere historie. Een geschiedenis met een ongekende rijkdom aan cultureel, religieus en monumentaal erfgoed. Gelegen tussen prachtige natuurgebieden. Bij de tocht behoort een quiz met als prijs een paspoort voor dit bijzondere stukje Nederland.

10 fietstochten door het Land van Ravenstein, natuurgebied de Keent
10 fietstochten door het Land van Ravenstein, natuurgebied de Keent

Eigenlijk stond Ravenstein in onze agenda genoteerd voor het maken van een wandeling door het pittoreske vestingstadje. Maar tja, onheilspellende weer en corona nodigden niet echt uit voor een bezoek. Dus bleven Peter en ik thuis. Hopelijk klaart het weer snel op, want vers van de pers rolde de folder 10 ontdekkingstochten  door het Land van Ravenstein.   

10 fietstochten door het Land van Ravenstein, historie

Met de 10 fietstochten door het Land van Ravenstein ontdek je de historie van een rooms katholieke enclave. Gelegen aan de Maas in de provincie Brabant heeft het Land van Ravenstein een eigenzinnige historie.
Van 1360 tot 1795 was het Land van Ravenstein een soeverein land. Anders dan het omringende gebeid maakte het geen deel uit van Hertogdom Brabant. In 1379 kwam  het Land van Ravenstein bij Kleef. En vervolgens in 1630 bij Palts-Neuburg. In 1794 werd het door de Fransen bezet en in 1800 kwam het bij de Bataafse Republiek. 

10 fietstochten door het Land van Ravenstein, Herpen

De 10 fietstochten door het land van Ravenstein nemen je mee naar Herpen. Hier stond vroeger het kasteel van de heren van Herpen. Zij voerden het bewind over het zogenaamde Land van Herpen.
Rondom het  kasteel ontwikkelde zich Ravenstein. Het vestingstadje  kreeg in 1380 stadsrechten. Daarna sprak men alleen nog over het Land van Ravenstein.

10 fietstochten door het Land van Ravenstein, kerkdorpen

De tochten voeren langs een ongekende rijkdom aan religieus erfgoed, als de
duizend jaar oude Sint MIchaelkerk in Dennenburg. Anders dan in overig Nederland heerste er in het Land van Ravenstein godsdienstvrijheid tijdens de reformatie. Anders dan in Holland mochten katholieken in het Land van Ravenstein in alle vrijheid hun geloof belijden.
’Katholieke kloosterordes die uit Holland werden verjaagd, vonden een veilig onderkomen in het Land van Ravenstein én in het aangrenzende Graafschap Megen. Deze unieke geschiedenis heeft een opgeleverd in een land dat door de schepper ook nog eens royaal is bedeeld met wondermooie natuurgebieden’’ lees ik in de folder.

Info via de app

Tijdens de tien tochten bezoek je  alle steden en dorpen van het Land van Ravenstein, het Graafschap Megen en de geannexeerde gebieden. Al fietsende geniet je van al het moois tijdens deze bewegwijzerde route.
Elke route is opgenomen in de app van de vrijstaat. Alle bezienswaardigheden zijn aanklikbaar waarop informatie verschijnt. Als je een verteller prettiger vindt of de handen liever vrij wilt houden, schakel dan de gps in. Je krijgt dan op het juiste moment de benodigde informatie. En…je kunt een paspoort verdienen!

In drie stappen naar een Paspoort van de Vrijstaat Het Land van Ravenstein

1) Verzamel letters

Elke van de 10 fietstochten door het Land van Ravenstein heeft een naam. Deze is verbonden met de geschiedenis. De vraag aan jou is: welke? Het antwoord vind je door bij elke locatie een letter te vinden en deze te verzamelen.  

2) Puzzel de naam en ontvang de zegels

Op het eind van de tocht wordt het puzzelen met de letters. De gevonden naam plak je op het routeformulier. Vervolgens meld je je bij de Bevoegde Instantie bij je opstappunt. Daar ontvang je de zegels van alle plaatsen die je tijdens je tocht hebt bezocht. Plak deze op het aanvraagformulier. 

3) 33 zegels en je hebt het paspoort!

Slaag je hier allemaal in, dan heb je uiteindelijk  33 zegels verzameld op je  aanvraagformulier. Daarmee ga je naar het hoofdkantoor van de Immigratiedienst in Ravenstein. Daar beoordelen ze je aanvraag. Volgt hieruit een positief advies, dan ontvang je het paspoort van de vrijstaat Land van Ravenstein!

Met het paspoort van het Land van Ravenstein kan je veertien expeditietochten  ondernemen naar de buren van het Land van Cuijk en het Land van Maas en Waal. Met het paspoort van de vrijstaat ontvangen ze je als een vorst.

10 fietstochten door het Land van Ravenstein. duizend jaar oude Sint Michaelkerk in Dennenburg. Fotografie Rob Pluijm
10 fietstochten door het Land van Ravenstein. De duizend jaar oude Sint Michaelkerk in Dennenburg. Fotografie Rob Pluijm

Tien fietstochten door het Land van Ravenstein

De App voor de 10 fietstochten door het Land van Ravenstein. Deze geeft je informatie over de omgeving en helpt bij het vinden van de benodigde letters voor je paspoort.  
In Ravenstein vechten ze voor het behoud van hun culturele erfgoed.
● De 10 fietsroutes door het Land van Ravenstein beginnen en eindigen bij hotel/restaurant de Keurvorst. Hier kan je ook prima overnachten en genieten van een lunch, diner, of een goed glas.

Wist je dat?

Wist je dat de schout van Ravenstein  zich lelijk verwondde bij het veiligstellen van de schatkist van het Land van Ravenstein? Die dreigde door ambtenaren van de gemeente Oss te worden ontvreemd.
In het holst van de nacht is met een kruiwagen de kostbare kist naar een geheime plek overgebracht. Door een hobbel in het pad schoof de kist helaas van de kruiwagen. Het sluitwerk raakte  het kuitbeen van de schout. Met als gevolg wondroos.

Kijk voor meer informatie over Ravenstein op de website van Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein.

Heerlijk toch dat fietsen en genieten van cultuur. Zo genoten Peter en ik ook van De Duinenroute in Den Haag.


2 gedachten over “10 fietstochten door het Land van Ravenstein, leuk om te doen

  1. Riny Reiken

    Wat een mooie omgeving lijkt mij het Land van Ravenstein, deze tip gaat zeker op mijn verlanglijstje. Een goede aanrader en wat een leuke uitdaging om de zegels te sparen, dat wordt een vakantie voor langere tijd, ik heb er nu al zin in, heerlijk. Weer een leuk artikel van Marianne Visser – van Klaarwater. Soms heb je een zetje nodig. Daarom ook ben ik zelf zo blij met deze informatieve cultuurblog, groet Riny Reiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *