Gezonde zomerse salades + tips om lekker te eten

Gezonde zomerse salades maakte ik thuis tijdens de hittegolf . Een week eerder was het nog fris en genoten we van Franse koffie
Gezonde zomerse salades maakte ik thuis tijdens de hittegolf . Een week eerder was het nog fris en genoten we van Franse koffie in Lunchroom Mr Kocker in winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem .

Gezonde  zomerse salades. Wat een goed idee van Becel. Ze verraste me me met  verkoelende recepten voor snikhete zomerdagen. Ze smaakten allemaal even lekker. In dit artikel deel ik de recepten met jullie. 

Pastasalade met groene asperges en avocadodressing, foto Becel
Pastasalade met groene asperges en avocadodressing, foto Becel

Gezonde zomerse salades:  Pastasalade met groene asperges en avocadodressing

Van de gezonde zomerse salades bevat deze geen vlees maar wel veel groente en gezonde vetten.  
Ingrediënten
voor 4 personen
250 g volkoren penne
350 g groene asperges
200 g doperwten
85 g veldsla
25 g ongezouten pistachenoten
2 avocado’s
4 el Becel Olie Blend Classic
2 el Becel Original voor koken en bakken
1 citroen, sap en rasp
½ tl chilivlokken zout en peper

Bereidingswijze
Kook de volkoren penne volgens de instructies op de verpakking gaar.
Snijd 1-2 cm van de harde onderkant van de groene asperges af en snijd de asperges vervolgens in stukken van ongeveer 3 cm. Verhit Becel Original voor koken en bakken in een koekenpan en roerbak de groene asperges op middelhoge temperatuur. Haal de groene asperges wanneer ze goudbruin en knapperig zijn uit de pan en zet apart.
Breng water aan de kook, verlaag de temperatuur en verwarm de doperwten 4 minuten. Haal de doperwten uit het water en bewaar ze in een kom met koud water tot later gebruik.
Hak de pistachenoten grof en zet apart. Doe de avocado samen met sap en rasp van de citroen, chilivlokken en Becel Olie Blend Classic in een keukenmachine en meng tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Doe de volkoren penne samen met de groene asperges, doperwten en veldsla in een kom en hussel het geheel door elkaar.
Verdeel de pastasalade over de borden, giet hier de avocadodressing over en garneer met pistachenoten.

Gezonde zomerse salade, regenboogsalade met tonijn en dragonmayonaise © Becel
Gezonde zomerse salade, regenboogsalade met tonijn en dragonmayonaise © Becel

Gezonde zomerse salades: Regenboogsalade met tonijn en dragonmayonaise

Deze vrolijk gekleurde gezonde zomerse salade met tonijn en zelfgemaakte dragonmayonaise bevat  veel groenten.  Het deed me denken aan gado-gado, maar dan met vis en zonder saté-saus.
Ingrediënten
2 eieren + 1 eidooier
1 komkommer
300 g tonijn in blik (op water)
200 g sperziebonen
125 g cherrytomaatjes
100 g radijs
10 g dragon
1 el Dijonmosterd
1 el citroensap
100 ml Becel Olie Blend Classic

Bereidingswijze

Meng de eidooier met de Dijonmosterd en het citroensap en giet hier langzaam de olie bij terwijl je constant blijft roeren tot er een gladde mayonaise ontstaat. Snijd de dragon fijn en voeg toe aan de mayonaise, proef en breng op smaak met zout en peper. 
Halveer de komkommer in de lengte en daarna in partjes. Halveer de cherrytomaten, snijd de radijs in plakjes en verwijder de uiteinden van de sperziebonen.
Kook de sperziebonen in 8 minuten gaar in een ruime pan met kokend water. Zet een andere pan met water op en voeg wanneer het water kookt de eieren toe aan de pan. Kook de eieren in 6 minuten gaar.
Laat de tonijn uitlekken en voeg hier de helft van de dragonmayonaise aan toe. Roer de tonijnsalade door elkaar.
Verdeel de gekookte sperziebonen, komkommer, cherrytomaatjes, radijs en tonijnsalade over een serveerschaal. Pel en halveer de gekookte eieren in de lengte en verdeel ze met de overgebleven dragonmayonaise over de salade.

Gezonde zomerse salades, Vietnamese salade met pulled chicken en zoetzure chilidressing © Becel
Gezonde zomerse salades, Vietnamese salade met pulled chicken en zoetzure chilidressing © Becel

Vietnamese salade met pulled chicken en zoetzure chilidressing

Peter wordt bijna 85, maar staat nog steeds open voor iets nieuws. Daarom kook ik elke dag iets anders. Vaak volgens wereldwijde recepten. Van Zuid-Amerika tot Azië. Zoals deze salade uit Vietnam.

Ingrediënten
2 kipfilets
1 courgette
1 mango (gegrild)
100 g mihoen
100 g wortel julienne
100 g witte kool
100 g ongezouten pinda’s
2 limoenen
10 g munt
3 el sambal
3 el Becel Olie Blend Classic
1 el Becel Original voor koken en bakken
1 el. Agavesiroop
zout en peper

Bereidingswijze
Verwijder de schil van de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Snijd het vruchtvlees in repen. Bestrijk de mango met Becel Original voor koken en bakken en grill de mango in een grillpan totdat de mango mooie grillstrepen heeft gekregen. Haal de mango uit de pan, bestrijk de kipfilet met Becel Original en grill totdat deze gaar is. Laat de kip afkoelen en trek de kipfilet met behulp van 2 vorken uit elkaar tot pulled chicken.
Doe ondertussen de sambal, agavesiroop, Becel Olie Blend Classic en het limoensap in een kom en roer het geheel door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Kook de mihoen volgens de instructies op de verpakking gaar.
Haal een courgette door een spiraalsnijder, snijd de munt grof en doe het geheel in een kom samen met de mihoen, wortel julienne, witte kool en pulled chicken.
Schenk de zoetzure chilidressing over de Vietnamese salade en serveer met de gegrilde mango.

Pastasalade met groene asperges en avocadodressing, foto Becel
Pastasalade met groene asperges en avocadodressing, foto Becel

Courgettesalade met reuzebonen en pestodressing

Pesto maak ik altijd zelf. De Turkse groenteboer Istanbul schuin aan de overkant van onze laan verkoopt altijd geurende planten basilicum. Die wrijf ik fijn en voeg eraan toe  olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Trouw het recept van Becel volgend voegde ik er deze keer citroen aan toe. Peter vindt mijn eigen versie lekkerder, want hij houdt niet van zuur. Zelf vond ik het wel verfrissend. Maar dat kwam ook door de ingemaakte rode uien.

Ingrediënten
voor 4 personen

2 rode uien
2 courgettes
500 g reuzebonen
200 g spelt  
40 g rucola
30 g verse basilicum
30 g Parmezaanse kaas
100 ml appelazijn
150 ml gekookt water
1 citroen, sap en rasp
4 el Becel olie blend met olijfolie
2 el Becel original voor koken en bakken
zout en peper

Bereidingswijze

Maak de rode ui in door deze in ringen te snijden en vervolgens samen met de appelazijn en kokend water in een kom te doen. Laat minimaal 30 minuten staan op het aanrecht.
Doe de basilicum samen met de Parmezaanse kaas en citroensap en -rasp in een keukenmachine en giet hier langzaam Becel Olie Blend met olijfolie in totdat er een gladde pestosaus ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Kook de spelt gaar volgens de instructies op de verpakking.
Verwijder de uiteinden van de courgettes en snijd de courgettes in de breedte in plakjes van ongeveer 5 mm dik. Verhit Becel Original voor koken en bakken in een koekenpan en roerbak de courgette 4 minuten totdat deze beetgaar is.
Spoel de reuzebonen om en doe ze samen met de geroerbakte courgette, spelt en rucola in een kom. Hussel het geheel goed door elkaar, garneer met de ingemaakte rode ui en serveer met de pestosaus.

Hollands Plassengebied; De Kaagse Boer
Hollands Plassengebied; De Kaagse Boer. Met dank aan onze boeren want dankzij hen komt er eten op tafel

Gezonde zomerse salades en leuke weetjes over koken 

● Wat is cholesterol? Dat lees je op de website van de Hartstichting.
● Zie voor meer lekkere recepten met Becel hun website.  
Wat maakt de oer-Hollandse keuken zo bijzonder?
Villa Beukenhof in Oegstgeest kreeg in 1957 als eerste restaurant in Nederland een Michelinster.
● Ben je in Berlijn? Ga dan naar de horeca in Berlin Charlottenburg Hier kwam voor de oorlog de internationale  filmwereld bijeen. Nu kan je er lekker tafelen.
De Kaag in het Hollands Plassengebied met zijn boerenleven is een bezoek waard.

Wist je dat?

Wist je dat koning Willem 1 een echte smulpaap was. Dat was ver voordat Becel op de markt kwam. Wellicht wisten ze in die tijd nog niets van cholesterol. Maar ze hielden wel  van lekker eten. De stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst deed in 2014 onderzoek naar de lievelingsgerechten van koning Willem I. Voormalig minister-president Dries van Agt hield daarover een boeiende lezing. 

Wil je meer weten over gezond eten? Kijk dan op de website van het voedingscentrum.

Van 1989 tot 1997 schreef ik voor consumenten-en vakbladen over lekker eten en drinken. Soms blog ik daarover, zoals over cocktailmaker Arjan Kleton.





2 gedachten over “Gezonde zomerse salades + tips om lekker te eten

  1. Riny Reiken

    Wat een geweldige tips van Marianne Visser – van Klaarwater, zeer gevarieerd en leuk om te proberen. De info over de cholesterol is een mooie extra en kan ik zelf goed gebruiken. Heel informatief en bruikbaar deze handige tips, daar kun je ook familie en vrienden mee verrassen. Zeker met deze warme temperaturen en leuk voor burendag ? Dank, Riny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *