Bijbelse tuin Hoofddorp laat je de verhalen beleven

Bijbelse tuin Hoofddorp Ruth en de Joannes de Doperkerk
Bijbelse tuin Hoofddorp Ruth en de Joannes de Doperkerk

Bijbelse tuin Hoofddorp bevindt zich achter de Joannes de Doperkerk in Hoofddorp. De meeste beelden zijn gemaakt door Karel Gomes. Alles hier ademt rust en vrede. Je komt er vanzelf tot bezinning en na een bezoek kan je er weer even tegen in deze door corona bedreigde wereld.

Bijbelse tuin Hoofddorp, Susanna
Bijbelse tuin Hoofddorp, Susanna

Toegegeven, ik vind alle aandacht voor mijn boek best spannend. Inmiddels lezen allerlei mensen mijn boek. Van de hoofdredacteur van het ANBO magazine tot de activiteitenbegeleidster van het Reinaldahuis. Zowel mensen in als buiten de kerk. En in boekwinkel Het Kruispunt, waar Peter en ik woensdag 22 juli  waren.

Bijbelse tuin Hoofddorp: doodse stilte in een oase van rust

Na het hartelijke onthaal in boekwinkel Het Kruispunt liepen Peter en ik het pad naar de Bijbelse tuin Hoofddorp. Op het gezang van een vogel na heerste de stilte. Dat is niet zo vreemd, want we liepen  voorbij tientallen graven.
Aan drie kanten wordt het kerkhof omringd door eiken. Deze duiden In de bijbel  op heilige plaatsen waar mensen werden begraven of zaken werden besproken. In de Bijbelse tuin Hoofddorp rust een priestergraf onder een treurberk als symbool van overgave en gelatenheid.
Niemand ontkomt aan de dood. In de Middeleeuwen schilderden ze op de muren rond een kerkhof en in kloostergangen vaak dodendansen. Karel Gomes maakte er een voor de tuin in Hoofddorp.  Hier zagen we iedereen dansen met  de dood. Van de zwangere vrouw en het hoertje tot de vluchteling en de oude man.

Bijbelse tuin Hoofddorp: de verloren zoon

Aan het eind van het kerkhof wees  een vriendelijke tuinman  ons op een afdalend pad naar de kruiswegstatie. Peter  hoefde daarom met zijn rollator niet het verderop gelegen  trappetje te nemen.  De Bijbelse tuin Hoofddorp is rolstoeltoegankelijk.
Aan het eind van het pad zagen we het beeld van de Verloren Zoon. Het is ontleend aan het doek van Rembrandt. In diens meesterwerk liggen de handen van de vader op de rug van de zoon. Bij dit beeld kan de vader zich daartoe nog niet zetten.

Bijbelse tuin Hoofddorp, de verloren zoon, Karel Gomes
Bijbelse tuin Hoofddorp, de verloren zoon, Karel Gomes

Bijbelse tuin Hoofddorp Karel Gomes

Het beeld van de Verloren Zoon en de meeste beelden in deze tuin zijn gemaakt door de Haarlemse beeldhouwer Karel Gomes. Hij is de enige levende kunstenaar met eigen werk in het Rijksmuseum.
Voor de Bijbelse tuin in Hoofddorp maakte hij ook de kruiswegstatie. Klein van afmeting straalt dit werk een enorme kracht uit dankzij de sterke expressie. De vrije buitenlucht vormt als het ware het decor voor de geknechte Jezus.

De symboliek van beeldhouwwerken en flora

Initiatiefnemer tot de Bijbelse tuin Hoofddorp was Pastoor van Lent. Hij wilde figuren en verhalen tastbaar maken door middel van beeldhouwwerken en flora. Het beleven vormt een bron van inspiratie om het geloof te verdiepen. 
Zoals ook bij het door Karel Gomes gemaakte beeld van Sint Franciscus. Achter de heilige staan twee zeer oude Italiaanse olijfbomen. Voor hem zit de wolf. Als gevaarlijke viervoeter joeg hij de bewoners van het Italiaanse stadje Gubbio angst aan. Totdat Franciscus met hem sprak. Sindsdien deed de wolf niemand meer kwaad.

Bijbelse tuin Hoofddorp, sint Franciscus en de wolf
Bijbelse tuin Hoofddorp, sint Franciscus en de wolf

Ruth; een welkome asielzoekster   

Met de blik bericht naar de  kerktoren van de Joannes de Doperkerk zagen we een gebukte vrouw. Ze verzamelde  korenaren. Het was het door Gomes gemaakte beeld van Ruth uit Moab (Jordanië.). De schoondochter van de uit Israël afkomstige Noőmi.
Na het verlies van hun beider echtgenoot en kinderen keerden ze samen terug naar Israël.  Noőmi, die eerst asielzoekster was in Moab. Ruth die  nu asielzoekster werd in Israël. Haar beeld oogt vredig. Zo te zien voelt ze zich warm opgenomen in de parochie van de Joannes de Doperker.   
Pastoor Kees van Lent en Karel Gomes gaven Ruth niet zomaar een plaatsje in hun tuin. Ruth bleef haar schoonmoeder trouw met de woorden: ‘’Uw volk is mijn volk. Uw God is mijn God.’’  Het beeld herinnert hieraan maar ook aan de door haar ontvangen gastvrijheid in dit onbekende land. Zoals ook de parochie van Joannes de Doper elke vreemdeling hartelijk  verwelkomt.     

Boek de Kruisweg achter de Kruisweg

Wist je dat?

Wist je datboekwinkel Het Kruispunt ligt tussen een  vijgenboom en een doornstruik? De eerste staat symbool voor de studie van de Thora die vruchten moet voortbrengen. De oogst bestaat uit respect voor kleine en kwetsbare mensen en gedrag dat geloof en vertrouwen doet toenemen.
De distel wijst op kwaad en slechtheid. In de gelijkenis van de zaaier staan ze voor ‘’de zorgen om het bestaan, de begoocheling van de rijkdom en andere begeerten die het woord verstikken.’ (Marcus 4:19).
Tip: vraag in boekwinkel om het boekje bij de wandeling door de Bijbelse tuin Hoofddorp. Je vindt hierin een duidelijke uitleg over de beelden, bomen en struiken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Bijbelse tuin Hoofddorp. 

Regelmatig schrijf ik over kunst. Dat leidt tot vele uitnodigingen. Zoals voor de opening van de expositie Flash/Back in het Mauritshuis. Hiervoor lieten zestien fotografen zich inspireren door eeuwenoude meesterwerken. De expositie werd geopend door Koning Willem-Alexander. Ze vond plaats op 1 juni 2022 ter ere van de 200e verjaardag van het Mauritshuis.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *