Majesteit, open brief aan koning Willem-Alexander tgv zijn 53e verjaardag

Geboortebordje van Zijne Majesteit koning Willem-Alexander, 27 april 1967
Geboortebordje van Zijne Majesteit koning Willem-Alexander, 27 april 1967

Majesteit, op 27 april 2020 wordt u 53 jaar. Van kind af aan vierde u Koninginnedag. Eerst met uw oma koningin Juliana en later met uw moeder koningin Beatrix. Altijd ging dat gepaard met massa’s mensen, Behalve dit jaar. Getroffen door het coronavirus viert Nederland nu geen Koninginnedag of Koningsdag maar woningdag.

Zijne majesteit koning Willem-Alexander en de vrouw voor wie hij zijn troon wilde opgeven; een studie van portretschilder Gustave Nouel
Zijne majesteit koning Willem-Alexander en de vrouw voor wie hij zijn troon wilde opgeven; een studie van portretschilder Gustave Nouel

Nog herinner ik me de dag van uw geboorte, 27 april 1967. Samen met mijn ouders wandelden we naar Paleis Soestdijk, waar uw grootouders woonden. Nog herinner ik me die enorme ooievaar die stoere mannen op hun schouders tilden. Uw moeder had een zoon gebaard. Nederland zou een koning krijgen, en dat was u.

Zeven jaar Majesteit Koning Willem-Aklexander

Inmiddels bent u al  zeven jaar lang koning van Nederland. Zeven is een heilig getal. God schiep de wereld in zeven dagen. Als tiener hoorde u dat van hofpredikant ds. Carel ter Linde. Hij gaf u catechisatie les.  Het verwarde u.
Volgens de dominee was het slechts symbolisch bedoeld. Hij stelde u gerust. Nu siddert de wereld door het coronavirus. Nu spreekt u uw volk moed in tijdens uw t.v. toespraak en werkbezoeken.   

Het defilé van hare majesteit koningin Juliana

Ik denk terug aan de jaren zestig. Nog zie ik u als peuter met blonde haren samen met uw broers op het bordes van Paleis Soestdijk. Drie kleine prinsjes keken naar het defilé dat aan de leden van de koninklijke familie voorbij trok ter ere van de verjaardag van uw oma.
Niemand van hen zag het drama in de tuin van mijn ouders en mij. Slechts gescheiden door het Baarnse Bos woonden we schuin tegenover het paleis. Elke Koninginnedag liepen  massa’s mensen langs onze tuin op weg naar het paleis.

Majesteit, ik zie u nog als peuter op het bordes staan tijdens het defilé voor uw oma op Koninginnedag
Majesteit, ik zie u nog als peuter op het bordes staan tijdens het defilé voor uw oma op Koninginnedag, 1972

Bloemen voor hare majesteit

Opeens  gebeurde het. De een of andere onverlaat sprong over het tuinhek. Hij hurkte. Uit zijn zak kwam een schaartje. Meedogenloos knipte hij  mooie bloemen uit onze tuin en nam ze mee naar het paleis.  Voordat mijn vader woest naar buiten stormde, was de dader  al verdwenen in de menigte. Sindsdien stond mijn vader elke Koninginnedag als een soldaat op wacht bij zijn bloemen.
Uw oma toonde zich altijd diep bewogen met eenieder. Ze verbond zich met de wereld om haar heen. Ze wilde zich niet afsluiten. Was spontaan. Het liefst was ze een gewone mevrouw.
Kort na haar troonsafstand ging uw oma kleding kopen in dezelfde Baarnse modezaak waar ik op dat moment een jurk paste.  De verkoopster sprak haar aan met ‘’majesteit’. Dat zinde uw oma niet.  Ze zei bits: ‘’Kind houdt op met die onzin. Ik heb het veel te lang moeten aanhoren. Ik ben gewoon een mevrouw en gelukkig geen majesteit meer.’’

Majesteit, herinnert u zich nog Proeflokaal In de Olofspoort?

Majesteit, weet u dat u wij iets samen deelden? Dat was onze liefde voor het Proeflokaal In de Olofspoort in Amsterdam. Ik kwam er vaak met mijn eerste en inmiddels overleden man Roel.
Stamgasten konden een fles met hun favoriete distillaat laten vullen. Zo ontstond er een collectie die om een naam vroeg. Dat leidde tot allerlei ideeen. Samen met IJf Blokker zat ik in de jury en kozen we uiteindelijk voor de naam Flessenclub.  
In de Olofspoort schonken ze wel zo’n 250 verschillende soorten distillaten. Gastvrouw Riny kon niet alleen goed luisteren naar haar stamgasten maar ook mooi zingen. Ze kreeg zelfs zangles van Aafje Heynis.  Ook majoor Bosshardt van het Leger des Heils kwam regelmatig bij Riny langs.
Evenals uzelf met uw broers en vrienden. Dat was in de jaren ‘90. U zat dan altijd  achter in het lokaal ‘’Het dorstige hart’’. ‘’Op die ene avond gebeurde het’’, vertelt Riny aan mij.
’Bodypainter Willem Buis  kwam binnen en nam plaats aan de bar. Zoals altijd bestelde hij een fluitje. En zoals steeds proostte hij met de woorden: ‘’Halleluja, voor koningin en vaderland.’’
Hij vermoedde geen moment dat prins Willem-Alexander achter in het proeflokaal zat.   Na de volgende heilwens van de kunstenaar  liep de kroonprins naar voren en bedankte hem  hartelijk. Samen proostten ze op koningin en vaderland. Voortaan hield mijn vader  het kort. Trots riep hij alleen nog:  ‘Halleluja!’’’
De vader van Riny, lid van de flessenclub, werd geboren in het plaatsje Oranje in Drenthe. Trots op zijn afkomst noemde hij zichzelf graag als grapje Willem van Oranje.  
 

Majesteit, herinnert u zich nog Gustave Nouel.?Hij ontmoette u voor het eerst in 1993 op Aruba, bij een expositie van hem in het Sporthotel, tijdens de Koninkrijk-spelen.
Majesteit, herinnert u zich nog Gustave Nouel. Hij ontmoette u voor het eerst in 1993 op Aruba, bij een expositie van hem in het Sporthotel, tijdens de Koninkrijk-spelen.

Aruba en Gustave Nouel

Wegens het coronavirus viert ook de Nederlandse Antillen op 27 april 2020 geen Koningsdag.  ‘Koninginnedag en Koningsdag was en is  altijd een groot feest in het Caribisch deel van Nederland. Wellicht nog groter dan in Nederland’, zegt Gustave Nouel.
Hij groeide op op Aruba. Zijn zeer koningsgezinde moeder was betrokken bij  allerlei Oranje organisaties. Vaak ontmoette ze koningin Juliana en koningin Beatrix evenals andere leden van het Oranjehuis.

Gustave ontmoette uw moeder voor het eerst in 1987 bij een receptie in het paleis van de Spaanse Koning in 1987. “Dit inspireerde mij tot een schilderij dat vijf jaar later getoond mocht worden in het Nederlands Paviljoen op de Wereldexpositie in Spanje,’’ zegt Gustave.
U schudde hij voor het eerst de hand in 1993 op Aruba. U bezocht toen zijn expositie in het Sporthotel tijdens de Koninkrijk-spelen. 
’Jaren later bij de Koninklijke rondreis in 2002 schonk ik het paar in het Cultureel Centrum van Aruba een fles met daarop hun portret”, vertelt Gustave.
Vier jaar later sloeg koningin Beatrix in 2006 de eerste exemplaren van een gouden en zilveren herdenkingsmunt. Ook dat herinnert Gustave zich nog goed. ”Ik had het ontwerp voor de munten gemaakt. Daarbij liet ik me inspireren door een Oranjeschilderij, dat ik schonk aan koningin Beatrix.
Met het huidig koningspaar heb ik, als oudere kunstenaar, helaas minder contact. Jammer, want zij vormen sinds  2002 mijn grootste inspiratiebron.’’

Laatste staatsbezoek Hare Majesteit Koningin Beatrix aan Aruba

Majesteit, u leerde de uitbundigheid van het land van Gustave nog beter kennen tijdens het Fiesta Popular (Volksfeest). Dat duurde van 28 oktober tot en met 6 november 2011. De leden van de Dansgroep Popcorn Dancers verbeeldden met verschillende kleuren lint de etnische verscheidenheid van deze groep. Als symbool van saamhorigheid verweefden en ontwarden ze de stroken soepel door  en van elkaar.  
Dat Volksfeest vond plaats tijdens het laatste staatsbezoek van uw moeder aan Aruba. Kort daarna trad ze af. Ik schreef daarover het boekje ‘’Koningin Beatrix: gezien door Caribische ogen.’’
Toen ik u daarna als koning ontmoette wilde ik u verrassen met dit boekje. Het was verschenen als een van de boekjes in de  populair wetenschappelijke serie AO. 
Van hetzelfde formaat was mijn kort daarvoor uitgekomen publicatie ‘’Seksueel Misbruik in de katholieke kerk: oorzaak en gevolgen.’’
Onbewust had ik ook dat boekje in mijn tas gestopt. En met de woorden ‘’majesteit dit is voor u’’, overhandigde ik u niet het boekje over uw moeder maar over seksueel misbruik. Verbouwereerd keek u ernaar. Ik trok het meteen uit uw  koninklijke handen en gaf het juiste.

Hare Majesteit de Koningin op staatsbezoek op Aruba, 28 oktober 2011, uit: Koningin Beatrix gezien door Caribische ogen, Marianne Visser van Klaarwater
Hare Majesteit de Koningin op staatsbezoek op Aruba, 28 oktober 2011, uit: Koningin Beatrix gezien door Caribische ogen, Marianne Visser van Klaarwater

Ceremonieel Koningschap:

Ik kijk weer naar de foto van u en uw broertjes op het bordes van paleis Soestdijk. Tussen het bewind van uw oma en u veranderde er veel. Uw moeder was een voortreffelijke staatsvrouw. Volgens een NOS-enquête in 2012 toonde acht op de tien Nederlanders zich tevreden over de Koningin De Nederlanders vonden haar menselijk, meelevend en betrokken.
Ondanks haar sterke plichtsbesef holde de Tweede Kamer haar functie uit. Ze verloor haar rol tijdens de formatie van een nieuw kabinet. Het benoemen van dit  nieuwe kabinet vond plaats in het openbaar. Voor u restte een ceremonieel Koningschap.  Dat u veel meer vermag dan het doorknippen van linten bleek uit uw toespraak wegens corona en de vele werkbezoeken van u en uw vrouw.       

Koningin Beatrix bezocht in 2005 ter ere van haar 25-jarig jubileum mijn toenmalige woonplaats Lelystad, foto Roel Visser (1946-2008)
Konigin Beatrix bezocht in 2005, ter ere van haar 25-jarig jubileum, mijn toenmalige woonplaats Lelystad, foto Roel Visser (1946-2008)

Met de hartelijke groeten van

Riny Reiken: vroegere eigenaresse van In de Olofspoort. In 2019 begon ze een nieuwe activiteit: Hartje Mokum. Zij schrijft verhalen over haar vroegere belevenissen in ‘’In de Olofspoort’’, Bj elk verhaal past een romantische likorette. Ook organiseert ze proeverijen en andere activiteiten
Gustave Nouel, portretschilder. Samen maakten we het boek ‘’Het geloof van Oranje’’. Hij maakte de portretten en ik schreef de verhalen vanaf Juliana van Stolberg t.m Zijne Majesteit koning Willem-Alexander.

En uiteraard van mij, Marianne Visser van Klaarwater
Wij wensen u veel sterkte tijdens deze crisis en ondanks alles een prettige verjaardag.

Toespraak zijne Majeseit Koning Willem-Alexander wegens de coronacrisis
Vader Willem noemde zich een echte oranje en proost als lid van de Flessenclub op de verjaardag van de vorst. Riny en haar moeder kijken toe
Vader Willem noemde zich een echte oranje en proost als lid van de Flessenclub op de verjaardag van de vorst. Riny en haar moeder kijken toe

Koningsdag 2020

Wist je dat?

Wist je dat Gustave Nouel en ik samen het kunst/verhalenboek ‘’Het geloof van Oranje’’ maakten. Hij schilderde portretten vanaf Juliana van Stolberg (de moeder van Willem van Oranje) tot en met koning Willem-Alexander. Ik schreef de verhalen. Het boek kreeg mooie recensies. Het boek ‘’Het geloof van Oranje’’ is te koop bij Kelbo de online boekwinkel van uitgeverij U2pi.
Voor de populair wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen schreef ik vijftien boekjes, waaronder enkele over het koningshuis.

Kijk voor meer info over de activiteiten van het koningspaar wegens corona op de site van de RVD/agenda. 

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *