Coronacrisis treft vooral culturele en toeristische sector

Coronacrisis, betekent niet alleen lege schappen toiletpapier maar nog veel meer
Coronacrisis, betekent niet alleen lege schappen toiletpapier maar nog veel meer

Coronacrisis treft vooral de horeca en de culturele en toeristische sector. Zelfs het massaal bezochte Keukenhof gaat in 2020 niet open. Voor mij als cultuurblogster betekent dit dat ook ik  thuis blijf., Vooral ook omdat mijn man Peter (84) tot de risicogroep behoort. Hoe gaan ondernemers daarmee om en hoe doe ik dat?

Coronacrisis, het park staat in bloei maar Keukenhof gaat in 2020 niet openin
Coronacrisis, het park staat in bloei maar Keukenhof gaat in 2020 niet openin

Gedurende de crisis zal ik me richten op activiteiten binnenshuis. Zoals het recenseren van boeken. Inmiddels heeft mijn uitgever laten weten, dat hij mijn nieuwste boek wil publiceren. Het eerste hoofdstukken gaan over de kracht die het geloof aan mijn man Roel (1946-2008) en mij gaf tijdens zijn ziekte.
Aan de hand van de verhalen die Peter vertelde over zijn vrouw Adri komt ook zij in beeld. Samen dragen het op aan onze overleden partners met wie we jarenlang gelukkig waren. Ik heb het contract ontvangen. Of het doorgaat weet ik niet wegens corona.

Corona en geloof

De coronacrisis raakt vooral ook de vieringen van pasen en pinksteren en andere vieringen in de kerk. Hoe gaan zij daarmee om? De koepelkathedraal in Haarem opende via youtube een lifestream. Gelovigen kunnen zo vieringen meebeleven. In Ootmarsum en andere plaatsen gaan de paasvuren en andere paasrituelen en -tradities niet door. Dat geldt ook voor de Passion. Evenals kerken en moskeeën zoekt ook de EO naar alternatieven om Pasen toch te vieren.
Op 26 maart gaf paus Franciscus voor een leeg Sint Pietersplein de zegen Urbi et Orbi tijdens een indrukwekkende en bemoedigende gebedsdienst. Dit heeft me diep ontroerd. Dat lege plein, de regen, de man die in al zijn eenzaamheid maar diepe verbondenheid met God op het altaar stond. Die enorme liefde die hij uitstraalde, de eenvoud, maar ook de kwetsbaarheid van deze zo vaak bekritiseerde paus raakten me

Coronacrisis, paus Franciscus hield op 26 maart een gebedsdienst voor een leeg Sint Pietersplein
Coronacrisis, paus Franciscus hield op 26 maart een gebedsdienst voor een leeg Sint Pietersplein

Coronacrisis en toerisme

Stichting PRET (Promotie Recreatie En Toerisme) cancelde de voor 19 maart geplande Hollandia Netwerk bijeenkomst in vestingsstadje Heusden. Jammer, want het bezoek van de in recreatie en toerisme werkzame leden betekent altijd een mooie promotie voor de bezochte plaats of streek.
Zelfs Keukenhof blijft in 2020 gesloten. Het park staat in bloei dankzij de 4000 geplante bloembollen. Hoe mooi het is valt te zien in het programma Tijd voor Max. Wegens Corona heeft Omroep Max het seizoen verlengd.  Keukenhofdirecteur Bart Siemerink: “We hebben een prachtig park dat steeds mooier tot bloei komt. Dat gaan we de komende weken via verschillende (online) kanalen laten zien onder het motto ‘Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen we Keukenhof naar jou’.”

Coronacrisis en musea

Het Rijksmuseum en andere musea zijn tot 1 juni gesloten. Dat treft ook de expositie Bernini Caravaggio in het Rijksmuseum. Een megatentoonstelling waarvan het verzekeren van de kostbare stukken al snel een miljoen euro bedraagt.
 Het Rijksmuseum lanceerde een nieuwe online rondgang door de Eregalerij. Scrollend door de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ bezoekers langs de meesterwerken van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten & Oopjen. Bij achttien werken zijn videoverhalen te zien en is tot op het kleinste detail in te zoomen. Vanaf vandaag is het platform Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken gratis beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Coronacrisis, Rijksmuseum gaat virtueel
Coronacrisis, Rijksmuseum gaat virtueel

Coronacrisis en artiesten

Wegens de coronacrisis zijn  alle activiteiten in theaters t/m 31 mei afgelast. Dat geldt ook voor de jubileumshow ‘Dubbel & Dwars- 30 jaar Dolly Bellefleur’ op 11 april in het DeLaMar Theater. Mogelijk kan deze verzet worden naar een andere datum.
André Rieu heeft de acht concerten, die hij en zijn Johann Straussorkest zouden geven, afgezegd. Op Instagram laat hij weten:
’’Helaas zien we ons genoodzaakt alle concerten in de Verenigde Staten verplaatsten vanwege het coronavirus. De gezondheid van onze fans, muzikanten en medewerkers heeft de hoogste prioriteit”, schrijft de koning van de wals.

Koningsdag en 75 jaar bevrijding

De op 23 maart door het kabinet aangekondigde maatregelen betekenen dat evenementen op Koningsdag en Bevrijdingsdag  niet doorgaan. Tot 1 juni zijn alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen verboden. Ook de vrijmarkten gaan niet door. In Haarlem komt er dit jaar geen bevrijdingspop en ook het Herdenkingsconcert op 4 mei gaat niet door.

Coronacrisis: hoe gaan we daarmee om?

● Voor een leeg Sint Pietersplein hield Paus Franciscus op 26 maart een gebedsdienst en gaf de zegen Urbi et Orbi.
Livestream koepelkathedraal Haarlem.
● Coronacrisis betekent zo veel mogelijk thuis blijven. Ik gaf 10 tips tegen verveling op cultuurblogger.nl.
Omroep Max heeft een luisterlijn geopend waar je je verhaal kwijt kunt en houd je op de hoogte van het laatste nieuws. .
KBO-PCOB zetten zich tijdens deze crisis extra in voor ouderen
● Met het begin van de lente opende ANBO een receptenrubriek op facebook.

Wist je dat?

Wist je dat een groep ondernemers het vieren van koningsdag, mits verantwoord,  vooruit wil schuiven naar 31 augustus? Op die dag vierde Nederland in 1885 voor het eerst onder de naam ‘’Prinsessendag de verjaardag van de toen vijfjarige prinses Wilhelmina.  Deze dag was de voorloper van Koningsdag zoals we hem nu kennen. De groep ondernemers schrijven op hun facebookpagina Red Koninsgdag het volgende: ‘’Laten we in deze moeilijke tijden ook iets hebben waar we naar uit kunnen kijken. Laten we niet alles afzeggen, maar het simpelweg gewoon vooruit schuiven. Koningsdag blijft een van de mooiste dagen van het jaar en vooral een dag die we niet willen missen. Laten we de geschiedenis samen herhalen en dit alsnog vieren op 31 augustus!
Zo kunnen we weer massaal op boten door de grachten en kan de marktkraam weer onder het stof vandaan! Zie het als een overwinning op het virus en het begin van weer een mooie tijd voor ons als land! Met genoeg animo zullen wij als groep ondernemers naar de gemeente stappen en hun overtuigen om 31 augustus in 2020 een nationale feestdag te maken’,’ zegt de organisatie Red Koningsdag.

Kijk voor meer informatie op 50plusser.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *