Hart onder de riem: BN’ers en politici geven gehoor aan oproep van ANBO

Hart onder de Riem, Peter Lasschuit (84) luistert naar de videoboodschap van Trijntje Oosterhuis

Steek ouderen een hart onder de Riem. Zo heet de actie waarmee de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) een oproep doet aan BN’ers en politici. Aan elkaar geven ze het estafettestokje door om ouderen moed in te spreken. Een impressie.

Marianne Visser van Klaarwater maakt teken van Hart onder de Riem
Marianne Visser van Klaarwater maakt teken van Hart onder de Riem

Door de maatregelen van het RIVM en het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, krijgen heel veel ouderen op dit moment geen bezoek. Daarom startte ANBO de actie ‘Hart onder de riem’

Steek ouderen een hart onder de riem: korte videoboodschappen

Over de actie Steek ouderen een Hart onder de Riem zegt directeur-bestuurder Liane den Haan: ‘’Sommige ouderen hebben al dagen lang niemand gezien of gesproken omdat ze alleen thuis zijn. Wij willen deze mensen laten weten dat wij beseffen dat het voor ouderen op dit moment allemaal niet meevalt.
Met de actie ‘Steek oudere een hart onder Riem’ (#hartonderderiem) willen we dat met korte videoboodschappen letterlijk laten horen en zien. Toen we aan BN’ers en politici vroegen om een eigen videoboodschap voor ouderen in te spreken, deden ze meteen massaal mee.’’

Hart onder de riem:  Ahmed Markouch, burgemeester van Arnhem:

Ahmed Markouch, burgemeester van Arnhem, deed ondanks zij drukke functie meteen mee met de actie. Sinds 1 september 2017 is hij  burgemeester van Arnhem. In zijn stad verscheen op een hoogwerker de familie van de  100-jarige Thea van  Brandenburg ter ere van haar verjaardag.
Zelf lukt hem dat niet, Wel schreef Ahmed Markoucb een ontroerend gedicht voor de actie Hart onder de Riem. Hij draagt zijn vlog op aan zijn schoonmoeder en aan zijn tweede moeder als  een liefdesbetuiging voor alle ouderen.
Lieve mensen die weten wat wij niet weten,
Ik kijk graag naar u, omdat ik in uw ogen uw lange leven zie.
Ik luister graag naar u, omdat ik in uw verhalen uw wijsheid hoor
Ik ben graag bij u, omdat ik dan voel wat u heeft meegemaakt.
Ik zie u graag, ik kijk naar u uit
Hou vol!

Hart onder de Roem, burgemeester van Arnhem
Hart onder de Roem, Ahmed Markouch, burgemeester van Arnhem

Steek ouderen een hart onder de Riem:  Jőrgen Raymann

Jőrgen Raymann laat via twitter weten dat we de ouderen niet vergeten zijn. Hoe hij aan ze denkt, vertelt hij in zijn vlog voor de ANBO.
‘’ Het lijkt alsof we met zijn allen even helemaal in een isolement zitten  
waardoor we geen contact met elkaar meer hebben, maar ik geloof dat niet.
Want ik weet bijvoorbeeld dat ik wel aan jullie denk
Ik denk aan al die ouderen die nu geen boodschappen willen doen, maar ik weet dat er mensen zij die dat wel voor jullie willen doen en ik wil dat ook wel voor jullie doen.

Hij droeg zijn estafettestokje over aan Trijntje Oosterhuis .

Hart onder de Riem, Jorgen Raymann
Hart onder de Riem, Jőrgen Raymann

Trijntje Oosterhuis

De email box van Trijntje Oosterhuis raakt overvol sinds haar voorstel om voor iemands dierbare ouder een nummer te zingen. In de week van 22 maart laat ze enkele keren een lied horen tijdens het programma RTL Boulevard.
Ook deed ze spontaan mee met de actie van de ANBO. Met haar prachtige stem steekt ze  ouderen een muzikaal hart  onder de riem. ‘’ Voor al die oude mensen die alleen zijn en nu in een isolement zitten’’, zoals ze zelf zegt.

Fons Hendriks wijst op burennetwerk

Fons Hendriks onderzoekt voor het programma Radar een aantal sociale initiatieven in Amsterdam die ontstaan zijn door de coronacrisis. Zelf haalt hij boodschappen voor de 93-jarige mevrouw Lustig-de Jong. Ze is bijna blind en is COPD-patiënt en heeft het benauwd en durft niet zelf boodschappen te doen
In zijn vlog voor Hart onder de Riem wijst Fons Hendriks, journalist en presentator, op het burennetwerk. ‘’Ik kan me zeer goed voorstellen dat u zich ernstig zorgen maakt door de maatregelen tegen het coronavirus. Dat u zich zeer geïsoleerd voelt, Dat u  niet meer uit huis durft. Dat u geen boodschappen kunt doen omdat u slecht ter been bent, Dan wil ik  u graag een tip geven, Zoek het burennetwerk op.  Burennetwerk koppelt u aan een goede buur, die klusjes voor u kunt doen. Bijvoorbeeld een lamp verwisselen of boodschappen doen.’’   
Het Burennetwerk helpt vrijwillig andere mensen. Volgens Coördinator Jasmijn van Katwijk is  Burennetwerk actief door het hele land. Ze zegt: ‘’We koppelen buren aan elkaar die geen groot netwerk hebben, die vooral binnen zitten. En die een klusje hebben waar ze zelf niet uitkomen. Zeker vanwege het coronavirus is er meer vraag naar hulp.’’

Fons Hendriks
Fons Hendriks

Gerard Joling en Gordon Heuckeroth

Gerard Joling gaf het estafettestokje door aan Gordon. Samen presenteerden ze het programma ‘’Geer & Goor’’. Daaraan kwam een einde door Gerards overstap naar RTL4. Na afloop van het twee jaar durende contract hoopt Gordon op een vervolg van het programma.
Intussen sprak Gordon in zijn programma ‘’honderd jaar jong’’( SBS6) de hoop uit, dat jongeren meer respect krijgen voor ouderen. Beiden noemen de coronacrisis een gekke tijd waarbij j je je afvraagt: wat gaat er nog komen?

Hart onder de Riem : Gordon
Gordon

Er voor elkaar zijn

Gerard Joling benoemt de angst. ‘’’We leven een beetje in een surrealistische wereld moet ik zeggen. Dat  houdt in dat we eigenlijk niet meer de straat op kunnen en dat geldt zeker voor ouderen. Vooral  ouderen zijn ontzettend bang om het virus op te lopen.’’
Gordon hoopt vooral ook dat onze gedachten uit kunnen gaan naar de eenzame en kwetsbare ouderen. ‘’Die op dit moment nog zwaarder getroffen worden door alle loc downs en dingen die niet meer kunnen.  IK hoop dat iedereen even kijkt bij zijn buurman of buurvrouw of die soms alleen is. En eens een kopje koffie gaat drinken en de boel in de gaten houdt.’’

Corona, hart onder de riem en senioren

De 120 jarige ANBO is de rechtsopvolger van  Bond voor Staatspensionering (BvS) , aan wie wij onze AOW danken, In 2000 bestaat ze 75 jaar. Ze zet zich in voor het behartigen van belangen voor ouderen.
● Zie voor meer berichten over initiatieven voor ouderen tijdens de coronacrisis de website 50plusser.nl, waarvan ik redacteur ben.  
● Kijk voor de vlogs van BN’ers en politici op de website van ANBO  Hart onder de Riem
● Gerard Joling spoort on aan om dingen op te pakken, die we lang niet hebben gedaan. Foto’s bekijken bijvoorbeeld, Op mijn blog verzamelde ik aan de hand van door mij ontvangen persberichten 10 tips voor thuiszitters.
Burennetwerk koppelt buurtgenoten aan elkaar om elkaar te helpen.
● Het zijn van een BN’er is tegenwoordig betrekkelijk, meent Hans Kazan.

Wist je dat?

Wist je dat door de coronacrisis veel ouderen digitaal proberen  te worden? Dat merken ze bij de ANBO. Momenteel telt deze belangenorganisatie voor senioren ruim 100.000 leden. ‘’We merken dat veel ouderen  digitaal zijn’, zegt woordvoeder Bernadet Naber. ” Een kleine groep heeft nog geen  computer en dus geen internet.  Op dit moment zien we – nu we door het coronavirus allemaal minder sociale contacten hebben – dat een deel van de ouderen probeert om digitaal te worden. Kinderen en kleinkinderen leren hun (groot)ouders bijvoorbeeld om te videobellen via whats app, op Facebook te gaan etc. Op die manier kunnen zij immers toch contact hebben en houden met familie en vrienden. ’’

Kijk voor meer informatie en initiatieven voor ouderen op de website van de ANBO.

Niet de omstandigheden maar de manier waarop je ermee omgaat bepalen je leven. Dat vindt ook rolstoelgebruiker Frans Claessens. Hij geniet van het leven en schrijft daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *