Cocktailmaker Arjan Kleton knalt met zijn show ‘’Met de fles grootgebracht’’

Cocktailmaker Arjan Kleton
Cocktailmaker Arjan Kleton

In het uitverkochte theater ”De Lieve Vrouw” te Amersfoort beleefde ”Met de fles grootgebracht” op 25 november zijn première. Cocktailmaker Arjan Kleton liet het publiek aan een stuk door lachen. Na een staande ovatie verwende hij ze met zelfgemaakte cocktails. Nu gaat het met zijn theatertour het land in.    

Nagenieten van een geweldige avond met stamgasten van Arjan Kleton
Nagenieten van een geweldige avond met stamgasten van Arjan Kleton

Cocktailmaker Arjan Kleton roep ik uit tot de grappigste barkeeper van Nederland. Ik weet, waarover ik praat. Ik ben dol op cocktails en zat in de jaren ’90 in de jury van de finale van de landelijke cocktailcompetitie van de Nederlandse Bartenders Club.
Deze vonden plaats in hotel Krasnapolsky met Hans van Willigenburg. Deelnemers waren per provincie de winnaars. Elf provincies dus elf winnaars en dat betekende elf cocktails beoordelen op presentatie en smaak.
Toegegeven, na afloop wiebelde ik wel een beetje op mijn benen. Nu zat ik stevig in mijn stoel. Ik genoot van begin tot eind en rollebolde van de ene schaterlach in de andere.

Grappige Zaken

Ik dankte deze enorm leuke avond aan het impresariaat ‘’Grappige Zaken.’’ Ze produceren, programmeren en boeken avondvullende theatertours met comedians. Dat doen ze trouwens ook voor bedrijven. Mij nodigden ze uit voor de première van ‘’Met de fles groot gebracht’’ van Cocktailmaker Arjan Kleton.
Rode draad is zijn levensverhaal. Hij werd zowat geboren achter de toog. Zijn moeder waste zijn babybilletjes in de spoelbak van de bar. Op zijn 17e stond hij voor de moeilijke keuze. Barman worden of fotograaf.


Cocktailmaker Arjan Kleton was even fotograaf

Cocktailmaker Arjan Kleton maakt volgens eigen recept zijn cocktail ''43 lieve vrouwen''
Cocktailmaker Arjan Kleton maakt volgens eigen recept zijn cocktail ”43 lieve vrouwen”

Korte tijd maakte hij voor bekende tijdschriften foto’s van celibrities Hij kreeg zelfs Robbie Williams en Herman Brood voor zijn lens. Toch keerde hij terug naar de bar. ‘’Bekende mensen praten vooral over zichzelf. In de kroeg is iedereen gelijk,’’ zegt hij.
Tijdens ‘’Met de fles groot gebracht’’ trok hij de parallel. ‘’Zowel aan de bar als in de artiestenwereld storten mensen hun hart bij me uit.’’ Al die verhalen vormen nu een bron van inspiratie.
Arjan Kleton is niet alleen verteller, entertainer maar ook matchmaker. ’’Hij heeft mijn vriend en mij aan elkaar gekoppeld. Nu gaan we samenwonen,’’  vertelde een van zijn stamgasten aan mij voor het begin van de 1 man-show.

Cocktailmaker Arjan Kleton maakte speciaal voor de première “43 Lieve Vrouwen” gegeven. Bestaat uit Licor43, Vodka, ananassap, sinaasappelsap, limoensap en verse munt.
Cocktailmaker Arjan Kleton maakte speciaal voor de première “43 Lieve Vrouwen” . Deze bestaat uit Licor43, Vodka, ananassap, sinaasappelsap, limoensap en verse munt.

Arjan Kleton speelt in op het publiek

Ze vertelde verder: ‘’‘Hij heeft meer mensen samengebracht. Hij vertelt daarover wel eens op het podium. Maar elke voorstelling is anders, want hij speelt in op het publiek.’’

Na afloop van de show dook Arjan meteen achter de bar. Tijdens het wachten op een cockctail raakte ik in gesprek met zijn moeder. Ze zei: ‘’Niet alles is waar hoor Hij is niet opgegroeid in het café. Zijn vader stond aan de bar bij Kerkenbosch. Wel was hij fotograaf en maakte hij foto’s van Robbie Williams en Herman Brood, Maar het liefst is hij barman.’’

Cocktailmaker Arjan Kleton ontvangt staande ovatie voor de première van ”Met de fles grootgebracht”

Staande ovatie voor cocktailmaker Arjan Kleton

Kortom: ”Met de fles grootgebracht” zit boordevol grappen waarom je blijft lachen. Ik wil niet alles verklappen van de show, daarom beperk ik me tot:
● Originaliteit. Anders dan menig barkunstenaar jongleert Arjan Kleton niet met flessen maar met woorden, spelen van typetjes, verrassende wendingen. Hij klutst woorden door elkaar en verzint er ter plekke nieuwe zoals het woord quinoakut. Een beetje ondeugende naam voor een groene vrouw die strikt leeft volgens de gezondheidsregels;
● Parodies: Feilloos ontkleedt hij met woorden de sterk geëmancipeerde vrouw, die de hulp inroept van het t.v. programma ‘’Help mijn man is klusser.’’ Alsof ze zelf geen hamer in haar hand kan nemen.  
● Herkenbaarheid: Schitterend is zijn typering van zijn klanten aan de bar, De Turk, de Nederlander, de ‘’veilingmeester’’. Je herkent ze aan hun wijze van bestellen.
● Uit het leven gegrepen vergelijkingen: een one night stand doet hem denken aan een tequila shotje: met een korreltje zout nemen, niet zuur kijken en morgen is hij je vergeten.  —–
● Aan de bar trekt het leven aan je voorbij., Dat weet ook Riny Reiken. 35 jaar lang stond ze aan de bar van haar proeflokaal ‘’In de Olofspoort’’ te Amsterdam. De verhalen vormen een bron van inspiratie voor romantische likorettes onder de noemer ‘’Hartje Mokum’’.

Wist je dat?

Wist je dat cocktailmaker Arjan Kleton in Amersfoort achter de bar staat van Jacksons? Dat is een cocktail en dancing bar voor 25plussers.

Kijk voor meer informatie en andere comedians, in het theater maar ook voor bedrijfsfeesten, op de website van Grappige zaken.  

2 gedachten over “Cocktailmaker Arjan Kleton knalt met zijn show ‘’Met de fles grootgebracht’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *