Hollywoodster Audrey Hepburn wilde vooral gewoon moeder zijn

Hollywoodster Audrey Hepburn ontroerde me altijd al. Ze sprankelde en haar gezicht straalde een en al liefde uit. Maar wie was ze echt? Dat ontdekte ik tijdens de expositie ‘Intimate Journey’ in de Beurs van Berlage. In aanwezigheid van Ivo Niehe en Paul van Vliet en andere genodigden woonde ik op 31 oktober de opening bij.

Ivo Niehe en Paul van Vliet kenden beiden Hollywoodster Audrey Hepburn
Ivo Niehe en Paul van Vliet tijdens opening expositie Intimate Audrey , Beurs van Berlage, 31 oktober

Het verlangen naar liefde ontvangen en geven loopt als een rode draad door het leven van Hollywoodster Audrey Hepburn. Maar kon zij de keiharde wereld van Hollywood wel aan? Met deze vraag bezoek ik de expositie Intimate Journey.

Expositie Intimate Journey, Beurs van Berlage, over Hollywoodster Audrey Hepburn

Hollywoodster Audrey Hepburn en Sean Connery

Affiches over films met Hollywoodster Audrey Hepburn vormen de entree.
Bekende namen flitsen aan mij voorbij. Ik zie een affiche van de film ‘Marian and Robin’(1976). Ze speelde hierin de hoofdrol met als tegenspeler Sean Connery.
Met deze film maakte ze haar tweede echtgenoot Andrea Dotti jaloers. Hij zag in dat hij in plaats van escapades meer bij haar moest blijven. Evenals haar eerste echtgenoot, Mell Ferrer, was hij nogal een vrouwenliefhebber.
Zowel Mell Ferrer als Andrea Dotti waren nogal overheersend. Ook tijdens hun huwelijk met Audrey bleven beiden rokkenjagers. Beiden konden de aandacht voor en de wereldwijde beroemdheid van Audrey niet aan. Met als gevolg dat ze tot twee keer toe scheidde.

Ivo Niehe

Filmacteur en –regisseur Mell Ferrer kon het niet verkroppen dat Audrey meer succes en aandacht had dan hijzelf. ‘De filmwereld van Hollywood is keihard’, zegt tv-presentator Ivo Niehe. Hij noemt haar ‘de enige celibrity die ik kan blijven bewonderen.’
Ivo Niehe bezocht Audrey Hepburn in 1989. Ze woonde de laatste jaren van haar leven in de Zwitserse plaats Tolchenaz. ‘’Niets in haar huis wees op haar vroegere filmcarrière’, zegt Ivo Niehe. ‘Ergens achter in haar huis stond de Oscar, die ze kreeg voor haar rol in Roman Holliday (1953).

Hollywoodster Audrey Hepburn en haar zoon Sean Hepburn Ferrer

Dan maak ik kennis met Sean Hepburn Ferrer. Een joviale man gekleed in een wijnrood fluwelen jasje en zwarte broek. Hij geeft een stevige handdruk. Hij organiseerde deze expositie ter ere van haar 90e verjaardag. Na het overlijden van zijn moeder stichtte hij het Audrey Hepburn’s Children Fund.
Deze organiseert omwille van het goede doel exposities over Audrey Hepburn. Zo gaan de opbrengsten van de expositie in de Beurs van Berlage naar Eurordis – Rare Diseases Europe en de ziekenhuizen Brugmann en Bordet in Brussel. Zij doen onderzoek naar zeldzame ziektes.
Zij hield van haar zoon. Toen ze vanuit haar huis naar buiten keek zag ze een bloeiende seringenboom. ‘’Het was alsof ik vlinders in mijn buik voelde,’’ vertelde ze. Na vele miskramen gevolgd door depressie zag ze het als een goed teken. Deze keer zou haar zwangerschap leiden tot een geboorte. In juni 1960 baarde ze Sean. Ze legde haar werk voor even neer.

Sean Hepburn Ferrer onder de bloeiende seringenboom, Beurs van Berlage, Intimate Audreyntim
Sean Hepburn Ferrer onder de bloeiende seringenboom, Beurs van Berlage, Intimate Audrey

Hollywoodster Audrey Hepburn en de oorlog 1940-1945

Sean is trots op zijn moeder. ‘Als kind van 11 tot 16 maakte ze de tweede wereldoorlog mee. Anderen gaven haar brieven. Deze stopte ze in haar schoenen en bracht ze op de fiets weg. Ze vertelden haar dat het geheime liefdesbrieven waren. Maar dat klopte niet. Het waren brieven van het verzet. Mijn moeder besefte als kind niet wat ze deed.’
Audrey Hepbrun doet denken aan Anne Frank. Beiden moesten als kind onderduiken, raakten zwaar ondervoed en waren allebei geboren in 1929. Otto Frank vroeg Audrey voor de voor de hoofdrol van de film over zijn dochter Anne Frank. Ze weigerde. ‘’Haar leven als kind leek te veel op dat van Anne. Het spelen van die rol greep haar te veel aan,.’ zegt Sean.

Hollywoodster Audrey Hepburn en Robert Wolders

Na twee mislukte huwelijken vond Audrey Hepburn uiteindelijk haar geluk bij de Nederlandse oud-acteur Robert Wolders (o.a. bekend door zijn rol in de t.v. serie Flipper). Hij was de weduwnaar van filmster Merle Oberon (o.a. bekend van haar hoofdrol in ‘’The scarlet pimpernel’ (1934).) Hij bleef de levensgezel van Audrey Hepburn tot aan haar overlijden in 1993.
Anders dan Mell Ferrer en Andre Dotti was hij geen rokkenjager en overheersend.
Wel wakkerde hij haar liefde aan voor Unicef. Zoals ze zelf altijd zei: ‘’Ik heb altijd van kinderen gehouden. Als klein kind pakte ik baby’s uit hun kinderwagens, hoewel mijn moeder het daarmee niet eens was. Ik droomde ervan om zelf een gezin en kinderen te hebben.’’

Hollywoodster Audrey Hepburn, ambassadrice voor Unicef
Hollywoodster Audrey Hepburn, ambassadrice voor Unicef

Hollywoodster Audrey Hepburn en Unicef

Haar inzet en liefde als ambassadeur voor Unicef vormt het laatste thema van de expositie ‘’Intimate Audrey’’. Zelf beschreef ze deze laatste vijf jaren van haar leven als ‘’mijn belangrijkste carrière.’’
Video’s en toespraken sluiten de expositie over haar leven af. Haar opvolger als ambassadeur van Unicef werd Paul van Vliet. Geraakt door zijn teksten koos ze hem zelf uit. Amper 63 jaar oud overleed ze aan kanker. Vlak voor haar overlijden nam ze afscheid van Paul.
Vanuit het ziekenhuis in Zwitserland belde ze me op. Zelf lag ik ook in het hospitaal. Ze sprak met die typisch ouderwets beschaafde Engelse tongval. Ze vertelde, dat ze dood ging. Destijds had ze me al getroffen, omdat ze me graag wilde ontmoeten in verband met Unicef. Nu raakte ze me opnieuw in mijn intensive care.’’

Audrey Hepburn: intimate Audrey , Beurs van Berlage t/m 31 januari 2020

● Intimate Audrey is tot en met 31 januari 2020 te zien in de Beurs van Berlage. De expositie zoemt in op de vraag wie Audrey was als kind, vrouw, moeder en ambassadeur van Unicef.
● Paul van Vliet reikt jaarlijks de Paul van Vliet Award uit aan organisaties die zich in Nederland inzetten voor ·kinderen.
Tot en met 31 december 2019 toont De Beurs van Berlage de expositie Micro Art.
● De opbrengsten van de expositie gaan naar Eurodis, voor onderzoek naar zeldzame ziekten.
● Unicef is een kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en heeft als een van haar speerpunten de ondervoeding bij kinderen. https://www.unicef.nl/

Wist je dat?

Wist je dat Audrey Hepburn als kind opgroeide bij haar tante in Nederland? Over haar kinderjaren verscheen het boek ‘Het Nederlands meisje’’. De presentatie vond plaats op 14 september 2019 in Velp tijdens de onthulling van een standbeeld van Audrey Hepburn als klein meisje. Dit staat voor het huis waar ze opgroeide. Auteur Robert Matzen bood het eerste exemplaar aan aan Luca Dotti, de zoon van Hepburn. In Almere is een straat naar haar vernoemd.

Kijk voor meer informatie en boeiende tentoonstellingen in De Beurs van Berlage op hun website.

Soms schenk ik aandacht aan bijzondere films en de personen daarin. Zo sprak ik in het Omniversum met Scott Millican tijdens de premiere van de film over de eerste bemande reis naar de maan. Scott leerde de astronauten lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *