Dimitri Arpad; door zijn inzet voor de Ruïne van Brederode bleef deze open

Dimitri Arpad, Angelique Schipper en Rob Kortekaas op de brug van de Ruïne van Brederode in Santpoort

Dimitri Arpad, Angelique Schipper en Rob Kortekaas op de brug van de Ruïne van Brederode in Santpoort

In de Ruïne van Brederode beleefde Hollandia Netwerk Evenement op 11 juli 2019 zijn 69e bijeenkomst. Dankzij de liefde van Dimitri Arpad voor dit cultureel erfgoed met een koninklijk accent bleef het monument bewaard.

Ruïne van Brederode in Santpoort bleef open voor publiek dankzij Dimitri Arpad

Ruïne van Brederode in Santpoort bleef open voor publiek dankzij Dimitri Arpad

Het zag er in 2013 niet best uit voor de Ruïne van Brederode. Provincie Zuid-Holland draaide de subsidiekraan dicht voor de toenmalige beheerder. Het geld was op. De burcht dreigde op slot te gaan voor publiek. Zodra Dimitri Arpad dat hoorde, zei hij zijn goedbetaalde baan op.

Liefde voor een burcht

Dimitri Arpad houdt van de burcht in Santpoort. ‘’Als kind van zes jaar kwam ik hier al. De vorige beheerder en mijn opa brachten mij de liefde voor de ruïne bij. Ik vond dat ze open moest blijven als een unieke historische plek in Nederland.’’

Dimitri Arpad: reddingsplan voor cultureel erfgoed

Als vrijwilliger begon Dimitri zijn reddingsplan. Hij nam het initiatief tot de Stichting Heerlijkheid Brederode. Daarnaast haalde de actiegroep ‘Te wapen voor Brederode’   binnen twee maanden zevenduizend handtekeningen op. Doel was: de ruïne openhouden voor publiek. Het Rijk stelde hem aan als beheerder.

Dankzij Dimitri Arpad opengesteld voor publiek

Het openstellen voor publiek liet nog even op zich wachten. Totdat alles in een stormloop terecht kwam. ‘’Op een woensdag kwam het bericht, dat de burcht drie dagen later open mocht. Ik heb toen met een handmaaimachine al het gras gekortwiekt. Het moest er netjes uitzien,’’ zegt Dimitri Arpad.
Met een eenmalige en binnen 2 ½ jaar terugbetaalde lening van het Rijk volgde het investeren in de burcht. De stichting zorgt sinds die tijd met nu 60 vrijwilligers en zonder structurele subsidie voor het beheer.

Hollandia Netwerk Evenement,Ruïne van Brederode, vrijwilligsters brengen koffie, thee en koek. foto: Marjolijn van der Jagt

Hollandia Netwerk Evenement, Ruïne van Brederode, ‘gouden’vrijwilligsters brengen koffie, thee en koek. voor: Lucy de Pagter, achter: Astrid Morren foto: Marjolijn van der Jagt

Dimitri Arpad: zelfstandig adviseur

Al fietsende op weg naar zijn werk in Haarlem wordt Dimitri Arpad elke keer weer blij bij het zien van dit stuk erfgoed.Inmiddels is Dimitri Arpad naast cultureel ondernemer ook zelfstandig adviseur.
De opdrachten liggen voornamelijk in het behartigen van belangen van de opdrachtgever bij overheidspartijen. Ook is hij soms gespreksleider en dagvoorzitter.

Historie laten herbeleven

Verhalenvertelster Angelique Schipper en Rob Kortekaas zijn sinds 2017 de beheerders. Zij willen de historie laten herbeleven. Angelique zegt: ‘’Ik had een droom en wilde deze tot leven wekken.
Ik ontdekte dat de ruïne nauw verbonden is met het Binnenhof in Den Haag. Daar houden we nu jaarlijks een groot historisch festijn met ridderspelen en al.Maar ook onder andere met koninginnen uit 200 jaar koninkrijk.

Voor de ovens waar ze vroeger brood bakten vertelt Angelique Schipper over toen

Voor de ovens waar ze vroeger brood bakten vertelt Angelique Schipper over toen.

Gouden Eeuw

In 2019 is het landelijke thema Gouden Eeuw met Rembrandt. Door de Ruïne van Brederode hebben we een verborgen parel gevonden. Dat is het 10-daags Haagse Huwelijk in 1638 van Johan Wolfert van Brederode.
Hij trouwde met Louise Christina zu Solms-Braunfels. Zij was de zuster van Amalia van Solms, de echtgenote van prins Frederik Hendrik. Het Huis van Oranje-Nassau koesterde koninklijke ambities.

Bruiloftsfeest duurde tien dagen

In vergelijking met eeuwenoude vorstelijke geslachten genoot ze geen status.Amalia kon dat niet verkroppen. Samen met Frederik Hendrik maakte ze hun hof tot een van de meest luisterrijke van Europa.
Ook spaarden ze kosten noch moeite voor het huwelijk tussen Louise Christina en Joan Wolfert. Het feest duurde liefst tien dagen! Schilder Rembrandt maakte een schets van de stoet.

Gouden Huwelijksfeest Ruïne van Brederode

De Ruïne van Brederode zet dit verhaal volop in de schijnwerpers op 24 en 25 augustus. Op zaterdag wordt het een feest met pannenkoeken voor jonge ridders en jonkvrouwen en op zondag een heuse high-tea met bruidstaart.
Natuurlijk is er het nodige vermaak dat bij een huwelijksfeest hoort: Trouwjurken, trouwfoto’s en diverse optredens en activiteiten.
De bruid Louise van Solms en haar bruidegom Johan Wolfert van Brederode zullen het stralende middelpunt zijn. Zij vertellen over hun groteske huwelijk dat diende om de landen om ons heen te imponeren.
De dochter van Johan Wolfert van Brederode zal het huwelijk opluisteren met haar ‘Orde van de Vrolijkheid’, waar onder meer Johan de Witt lid van was.

Rob Kortekaas grilt boven het open haardvuur kippenkluifjes

Rob Kortekaas grilt boven het open haardvuur kippenkluifjes

Korenmolen De Zandhaas uit 1714. De heer van Brederode was eigenaar windrecht van de Korenmolen. Nog altijd is de molen in bedrijf met een unieke manier van malen en een proefbakkerij. De molen maakt onderdeel uit van de Hollandroute.
● Station Santpoort-Noord heeft als het predicaat ‘’Buitenpoort van Nederland”. Dat zijn stations die vlakbij Nationale Parken, natuur- en recreatiegebieden liggen. Station Santpoort-Noord bevindt zich vlakbij Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Perrons en tunnels zijn verrijkt met kenmerkende landschapsbeelden. De Brederoderoute is een van de routes.De ruïne is in een wandeling van ca. 10 minuten te bereiken.
● Elk jaar viert de Ruïne van Brederode het Gouden Eeuwfeest. In 2019 vindt op 24 en 25 augustus het Gouden Huwelijksfeest plaats.
● Elk jaar doet de ruïne van Brederode mee aan het Hollands Historisch Festijn in Den Haag. In 2019 vindt dit plaats op 14 en 15 september.
● De ruïne van Brederode doet ook mee aan het theaterproject op erfgoedlocaties: Willem van Oranje, opstand in de Nederlanden.

Wist je dat?

Wist je dat de Ruïne van Brederode in de dertiende eeuw  gebouwd is door Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonda van Voorne? Hun leenheer was Graaf Floris V Zijn jachthoeve Huis te Aelbertsberg bevond zich vlakbij Caprera in Bloemendaal.
Graaf Floris was ook bouwheer van De Ridderzaal op het Binnenhof en het Muiderslot. Het Binnenhof en kasteel Brederode waren met elkaar verbonden door de Heerenweg.
De Ruïne van Brederode, het Binnenhof en het Muiderslot vormen samen de zogenoemde Floris Driehoek.
En wist je dat Willem van Brederode’s kleindochter Catharine trouwde met Jan van Polanen? Daarmee werd ze stammoeder van het Nederlands Koningshuis. Koning Willem-Alexander is nog steeds heer van Polanen.

Meer informatie over het Gouden Huwelijksfeest op 24 en 25 augustus 2019 en de Ruïne van Brederode vind je op de website van de Ruïne van Brederode.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *