Kardinaal Robert Sarah: ”Het westen lijdt aan een culturele- en identiteitscrisis”

Kardinaal Robert Sarah sprak op 9 juni 2019 pittige woorden tijdens zijn preek in de kathedrale basiliek sint Bavo

Kardinaal Robert Sarah sprak op 9 juni 2019 pittige woorden tijdens zijn preek in de kathedrale basiliek sint Bavo

Kardinaal Robert Sarah bekritiseert in zijn nieuwste boek de westerse samenleving. Volgens de kardinaal weet deze niet meer wie ze is, omdat ze zich afkeert van God, Christus en Zijn kerk. Op 9 juni celebreerde hij in de kathedraal van Haarlem.

Kardinaal Robert Sarah sprak op 9 juni 2019 pittige woorden tijdens zijn preek in de kathedrale basiliek sint Bavo

Kardinaal Robert Sarah sprak op 9 juni 2019 pittige woorden tijdens zijn preek in de kathedrale basiliek sint Bavo

Het kerkelijk landschap vertoont anno nu de trekken van een Russische roulette. Neem Haarlem. In 2008 verhuisden Roel en ik vanuit Lelystad naar de monumentenstad wegens het goede geestelijke klimaat. Ik voelde me geroepen tot een pastorale functie in de kerk.
Daartoe bood Haarlem alle mogelijkheden. Naast ons appartement lag de Pastoor van Arskerk en op tien minuten loopafstand bevond zich de kerk Jan de Doper. Nu zijn beide kerken gesloten en woon ik schuin tegenover een moskee.

Kardinaal Robert Sarah: over roepingen

De kerk lijdt. Gedurende de periode 2008 – 2018 sloten ca duizend kerken hun deuren. Dat is gemiddeld twee per week. Op een totaal van 7.000 kerken is dat een enorme veldslag. Ook het aantal roepingen daalde drastisch.
Hebben de woorden uit Handelingen 1,8 nog wel bestaansrecht? Volgens deze perikoop zullen we kracht ontvangen van de Heilige Geest om Christus’ getuigen te zijn tot het uiteinde der aarde.

Kardinaal Robert Sarah trekt de parallel

Maar hoe doe je dat wanneer er slechts weinig gehoor geven aan de roepstem van de Heer?  ‘’Hoe kunnen een paar christelijke gezinnen, geleid door enkele priesters en gesteund door een handjevol mannelijke en vrouwelijke religieuzen getuigen van het Evangelie te midden van een zogenaamd postchristelijke samenleving? Dat wil zeggen: een samenleving waar God afwezig is?’’ stelde de kardinaal.
Volgens Sarah stonden de apostelen destijds voor dezelfde vraag. ‘’Hoe hadden ze het kunnen opnemen tegen de macht van het Romeinse Rijk dat toen op zijn hoogtepunt was? Hoe hebben zij het Evangelie kunnen prediken in een samenleving en cultuur die verzot waren op brood en spelen?’’
Die vraag geldt ook in onze tijd. Sarah: ‘’hoe kunnen enkele gedoopten nieuw leven geven aan een samenleving die wordt beheerst door geld en wereld genot? En toch opende Petrus gesterkt door de Heilige Geest en deuren en ramen van het Cenakel wagenwijd open. Zonder angst hield hij de eerste preek voor de ontluikende kerk. Spoedig daarna verspreidde het Evangelie zich tot aan de uithoeken van het Romeinse Rijk.’

 

Overvloed van talenten, een gave van God met als inspiratiebron de Heilige Geest

Overvloed van talenten, een gave van God met als inspiratiebron de Heilige Geest

Kardinaal Robert Sarah over het gebrek aan godsvertrouwen

Sarah betreurt het gemis van een godsvertrouwen binnen de Westerse samenleving. ‘’Volgens de westerse mens wil God met hem concurreren en belemmert God zijn vrijheid. Hij denkt pas volledig mens te zijn wanneer hij God terzijde schuift. De mens van nu leeft met de achterdocht dat de liefde van God de mens afhankelijk maakt.
De mens denkt zich te moeten bevrijden van deze afhankelijkheid om geheel zichzelf te kunnen zijn.’’ (Kardinaal Robert Sarah, De avond nadert en de dag neigt reeds ter klimme, Parijs, Fayard, 2019, blz 190).
‘’Maar’’, stelde Sarah ‘’wij ontdekken in de sacramenten van doopsel en vormsel dat de Heilige Geest van ons welbeminde kinderen maakt in Jezus Christus. Dat maakt ons tot erfgenamen van God tezamen met Christus daar wij delen in zijn lijden en verheerlijking.’’

Kardinaal Robert Sarah met Mgr J. Punt en Mgr J. Hendriks, die beiden in 2019 hun veertig jarig priesterjubileum vieren

Kardinaal Robert Sarah met Mgr J. Punt en Mgr J. Hendriks, die beiden in 2019 hun veertig jarig priesterjubileum vieren

Kardinaal Robert Sarah en zijn nieuwste boek

In zijn boek beschrijft Sarah dat dit leidt tot een nieuw ontdekken van de fundamentele waardigheid van de mens. Namelijk: ‘’het zijn van erfgenaam. Dat het mooi en bevrijdend is te weten dat ik besta omdat ik bemind ben.
Ik ben de vrucht van de vrije wil van God die in zijn eeuwigheid mijn bestaan heeft gewild. Erven is de voorwaarde van een waarachtige vrijheid.
’’ (Kardinaal Robert Sarah, op. Cit. Blz. 191-192).
De kerk lijdt wegens gebrek aan liefde, volgens Sarah: ‘’In onze christelijke gemeenschappen, in onze parochies, in onze gezinnen, in onze harten, wordt de kerk niet genoeg bemind. Daarin schuilt ongetwijfeld een van de voornaamste oorzaken van het gebrek aan priester- en religieuze roepingen in de westerse landen, en ook hier in Nederland. Men verbindt zich immers niet met iemand die men lief heeft.

Kardinaal Robert Sarah

● Kardinaal Robert Sarah neemt met zijn boek ”Le soir approche et déjà le jour baisse” stelling tegen de huidige wereld van het westen. Hij spreekt van een culturele- en identiteitscrisis. Het Westen weet niet meer wie ze is. Dat opent de weg naar een Barbaarse civilisatie.
● Kardinaal Robert Sarah werd in 1945 geboren in een arm gezin in Guinée. Amper 33 jaar oud werd hij de jongste aartsbisschop ter wereld. En dat in een periode dat zijn land verscheurd werd door een bloedige dictatuur.
Zijn inzet voor de vrijheid bracht hem bovenaan de dodenlijst. In 2001 riep paus Johannes Paulus II hem naar het Vaticaan. Thans behoort hij tot de naaste medewerkers van paus Franciscus. Als perfect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Sacramenten bezocht hij Nederland op uitnodiging van Kerk in Nood.
● In 2019 viert de kardinaal zijn 50-jarig priesterjubileum en 40-jarig bisschopsjubileum. Als verjaardagscadeau vraagt hij om geld voor het herstel van de kerk, de bouw van een school en een klein ziekenhuis in zijn geboortedorp Ourous (Guinée). Donaties kunnen gestort worden op het rekeningnummer van Kerk in Nood onder vermelding van ”kardinaal Sarah 40 jaar priester.”
● In 2018 was kardinaal Sarah aanwezig op de slotdag van de bedevaart Parijs-Chartres. https://www.cultuurblogger.nl/2018/05/28/bedevaart-parijs-chartres/

Wist je dat?

Wist je dat de naam van Kardinaal Robert Sarah vaak valt binnen de kringen van conservatieve katholieken. Ze hopen dat de kardinaal de opvolger wordt van paus Franciscus. Beiden staan soms lijnrecht tegenover elkaar. Zo tikte de paus hem op de vingers toen de kardinaal vanuit zichzelf priesters opriep om de mis op te dragen naar het oosten, dus met de rug naar de gelovigen gekeerd.
Ook stelt de kardinaal zich harder op tegen de LBTH-gemeenschap. Zo stelt hij de vraag: ‘’Hoe het Evangelie te prediken in een samenleving die God en zijn leer verwerpt, minachting heeft voor de arme en de zwakke en de gendertheorie en transhumanisme verdedigt?’’

2 gedachten over “Kardinaal Robert Sarah: ”Het westen lijdt aan een culturele- en identiteitscrisis”

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dag Jos,
   Wat leuk dat je reageert. Graag gedaan, want de kardinaal is niet alleen een charismatische en inspirerende persoonlijkheid, maar spreekt ook zeer rake woorden.
   Vanwaar jouw betrokkenheid?
   Hartelijke groet en prettig weekend,
   Marianne Visser van Klaarwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *