Meyras, een karaktervol Frans stadje waar het verleden herleeft in fresco’s

Meyras, ligt in de prachtige natuur van de Ardèche

Meyras, ligt in de prachtige natuur van de Ardèche

Rust, stilte, natuur en cultuur. Dat vind je in de Ardèche. Wil je weten hoe ze daar leefden in de jaren 20 van de vorige eeuw? Ga dan naar Meyras. Daar verbeelden muurschilderingen het leven van toe. Het stadje behoort tot de Villages de Karakter d’Ardèche. Elk van de 20 plaatsjes heeft zijn eigen karakter.

Meyras, muurschildering van de postbode

Meyras, muurschildering van de postbode

In Meyras wandelde ik langs maar liefst twaalf muurschilderingen. Bij elk stond ik lang stil. Er valt veel  te ontdekken in de fresco’s. Op een levendige manier verbeelden ze het leven van toen. Kleurrijk met elk hun eigen verhaal.

Meyras en de gebruiken van toen

Zo ontdek je de gebruiken van toen. De stokers die met hun lambiek van dorp naar dorp trokken om ter plekke de meest verrukkelijke distillaten te produceren. De privileges om te mogen stoken gingen over van vader op zoon.

Het café

Het café

Meyras en kastanjes

Een ander typisch regionaal beroep is het stuk slaan van kastanjes als de regionale delicatesse. Ze maakten er zelfs likeuren, soep en  pasta  van. Met 5000 ton per jaar is de Ardèche de grootste kastanjeproducent. Sinds 2006 heeft ze een eigen AOC.

Bewerkers van kastanjes

Bewerkers van kastanjes

Geitemelkster

Samen met de geitemelkster, de smid, kruidenier, nachtwaker, postbode herleeft het kleurrijke verleden. Bijzonder levendig is ook de fresco van de grote jaarmarkt Saint-Blaise. Sinds 1464 vindt ze elk jaar plaats, Vroeger duurde ze enkele weken, nu slechts een dag.

Meyras, geitenmelkster

Meyras, geitemelkster

Meyras, drogisterij

Meyras, drogisterij

Andere mooie plaatsen in de Ardèche

De Markt van de Heilige Blasius;
● Ailhon: typische kerkbouw en mooi kasteel;
● Jaujac: rustiek stadje;
● Vinezac; bekend om zijn wijnbouw;
Karaktervolle stadjes in de Ardèche. 

Wist je dat?

Wist je dat ook andere plaatsen een ‘parcours des fresques’ kennen? Zoals in Lyon en Bezier en wellicht vind je ze ook aan de Franse zuidkust. .

Kijk voor meer info op de website van Meyras tourisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *