Zeeuwse kust verkend door PRET tijdens bijeenkomst Hollandia Netwerk

Zeeuwse kust, Hollandia Netwerk Bijeenkomst 28 maart, stijlvolle ontvangst in Hotel Duinoord, foto stephanienap.nl

Zeeuwse kust, Hollandia Netwerk Bijeenkomst 28 maart, stijlvolle ontvangst in Hotel Duinoord, foto: stephanienap.nl

De Zeeuwse kust was op 28 maart gastheer van Hollandia Netwerk. Centraal stond het thema “Gezond leven en even rust aan zee”. Op het programma stond onder andere een rondrit langs Oranjelocaties. Leden van Stichting Promotie Recreatie En Toerisme verkenden de streek.

Stichting  het Walchers kostuum zet zich in voor promotie van de klederdrachten van Walcheren

Stichting  het Walchers kostuum zet zich in voor promotie van de klederdrachten van Walcheren

Stijlvol Zeeuws. Dat was de ontvangst van deelnemers aan de 67e bijeenkomst van Hollandia Netwerk. Voor de deur van Strandhotel Duinoord te Vrouwenpolder stopte een Zeeuwse sjees van de Ringrijdersvereniging Gapinge. Daaruit stapten echtparen in Zeeuwse dracht om de deelnemers van harte welkom te heten.

Zeeuwse kust: Oosterschelde en Oranjelocaties

Na een kopje koffie met Zeeuwse stroopwafel splitsten de deelnemers zich in twee groepen. De ene helft bezocht Nationaal Park Oosterschelde. Ze maakten een rondrit langs verdronken dorpen en de natuur van de Zeeuwse kust.
Zelf namen mijn man Peter Lasschuit en ik deel aan een rondrit over het eiland. José de Buck vertelde allerlei verhalen over de Zeeuwse kust en het achterliggende land. Als fractielid Dorpsbelangen en Toerisme Veere kent hij de streek als geen ander.
In gedachten zag ik het witte kanten kapje en parapluutje van koningin-regentes Emma. Samen met de 14-jarige Wilhelmina bezocht ze van 21 tot 25 augustus 1894 het eiland Walcheren. Hun einddoel was Middelburg, maar zover kwamen we niet wegens tijdgebrek.

Zeeuwse kust, standbeeld koningin Emmamin MIddelburg

Zeeuwse kust, standbeeld koningin Emma in MIddelburg

Zeeuwse kust en Oranje

‘’Hoe ontstond de band Zeeland-Oranje?’’ wilde ik weten van Oranjekenner Jan Geldof. Als voorzitter van Stichting Oranje Zeeland nam hij het initiatief voor deze bijeenkomst van Hollandia Netwerk. Ook organiseert hij reizen naar Oranjelocaties.
‘’Koning Philips II benoemde Willem van Oranje in 1559 tot stadhouder van Zeeland. In 1581 werd Willem ingehuldigd als markies van Veere. Hij wierp toen vanaf het bordes van het stadhuis gedenkpenningen. Daarop stonden de woorden: Nodus Insollobilus (onlosmakelijke knoop).
Willem beschouwde de band met Veere als een blijvende. Blijkbaar dachten de burgers van Veere er ook zo over. Weinig steden zijn in de loop van de eeuwen zo Oranje gezind geweest als juist deze plaats’, vertelde Jan.

Zeeuwse kust, museum Veere

Zeeuwse kust, museum Veere

Zeeuwse kust: Veere

De band met Veere hield stand. In 1787 zorgden patriotten overal in het land voor een anti-Oranjestemming, maar in Veere kregen ze geen kans. Op 2 juli 1787 zwoeren de leden van het stadsbestuur op het bordes van het stadshuis eeuwig trouw aan Oranje.
Uiteraard brachten koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina in 1894 ook een bezoek aan Veere. Het luiden van de stadsklok luidde hun aankomst aan. Op de Zanddijk stond een ereboog met twee schoven tarwe en twee melkkannen als symbolen van landbouw en veeteelt.
Zelf lopen we over kinderhoofdjes langs de vele gevels van Veere en luisteren naar de verhalen van José. Hij omschreef de taken van de stadhouder. Zoals het toezicht op het slaan van het uurwerk. ‘’Eerst klonk er getetter om de aandacht te trekken gevolgd door verschillende liedjes gespeeld op het carillon. Ook moest de stadhouder zorgen voor zuiver drinkwater. Ze werden voor hun werk deels betaald in schelpen’’, vertelt José.
Tenslotte neemt hij ons mee naar het Museum Veere. Dit is gevestigd in twee prachtig monumentale panden. Het ene bevindt zich in het Stadhuis aan de Markt en het andere in de Schotse huizen aan de Kaai. Daar bevond zich ook de stapelplaats voor de wol. Aan de handel met de Schotten als hun belangrijkste koopman dankt het direct aan zee gelegen Veere haar rijkdom. Samen uiteraard met de scheepvaart.

Zeeuwse kust, Veere, de stadhouders van Oranje hielden ook toezicht op het carillon

Zeeuwse kust, Veere, de stadhouders van Oranje hielden ook toezicht op het carillon

Zeeuwse kust: terug naar Strandhotel Duinoord

Na het bezoek vertrokken beide koninginnen in 1894 voorafgegaan door de erewacht op hun zware trekpaarden, de huzaren met getrokken sabels, en de voorrijder in het blauw. Zelf rijden we in het busje verder naar Serooskerke.
In 1965 vond een bewoner in zijn tuin een enorme schat van 1600 gouden munten. De vijftig meest interessante bevinden zich in het Zeeuws Archief. Zelf overleed de vinder straatarm. Via het om zijn mooie tuinen bekend staande en meer dan achthonderd jaar oude Gapinge reden we terug naar strandhotel Duinoord. Wegens tijdgebrek bezochten we de hoofdstad van Zeeland niet.

Zeeuwse kust, Middelburg, Abdijplein

Zeeuwse kust, Middelburg, Abdijplein

Middelburg

Tijdens de 80-jarige oorlog verbleef Willem van Oranje regelmatig in Zeeland. Eigenlijk wilde hij hier de eerste universiteit van Nederland stichten. Wegens belastingvoordeel koos hij uiteindelijk voor Leiden.
Na de moord op hem wilde zijn weduwe Louise de Coligny niet langer meer wonen in het Prinsenhof in Delft. Ze huiverde voor de dagelijkse confrontatie met de placer delict. Daarom verhuisde ze samen met enkele kinderen van Willem naar de Abdij van Middelburg.
Hier bevindt zich nu het Zeeuws museum. Adembenemend mooi zijn wandtapijten uit de 16e eeuw. Ze verbeelden zeeslagen. Het museum behoort tot de beste van Nederland.

Middelburg, kloostergang abdij

Middelburg, kloostergang abdij

Plenaire bijeenkomst Zeeuwse kust

Eenmaal weer terug in Hotel Duinoord wachtte daar een infomarkt over de Zeeuwse kust. Tijdens de plenaire bijeenkomst was het woord aan schetste Peter Blom van het Zeeuws archief. Hij schetste in vogelvlucht de ontwikkeling van Veere als strand-en badplaats.
Vanaf de deftige dames in hun zeekoetjes (1834) tot de komst van duizenden gasten nu. Vlak na de tweede wereldoorlog kwamen er vooral Duitsers. Uit angst voor wraak hadden ze geen Duits maar Zwitsers nummerbord.
Peter Duvecot schetste de ontwikkeling van zijn strandhotel Duinoord. Het begon in 1957 met de bouw van het restaurant en ontwikkelde zich tot het vakantiepark van nu. Chef-kok Alex Minderhoud vertelde over de Zeeuwse keuken.
Unieke is het gebruik van het ziltige Oosterscheldewater als basis voor onder andere soep en stamppotten. Mosselen, oesters, kreeft, en zeekraal maken de Zeeuwse keuken verder interessant. Tijdens de netwerkborrel verraste catering Paul Corbijn ons op lekkere hapjes. Tenslotte genoten we met ruim twintig deelnemers van een stoofpotje of vispannetje bij restaurant Bonnes.

Zeeuwse kust, Vrouwenpolder, eten met PRET bij Bonnes, in het midden voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh, achteraan met de hoedjes mijn man Peter Lasschuit en ik Marianne Visser van Klaarwater

Zeeuwse kust, Vrouwenpolder, eten met PRET bij Bonnes, in het midden voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh, achteraan met de hoedjes mijn man Peter Lasschuit en ik Marianne Visser van Klaarwater

Info Zeeuwse Kust

 • ● Hotel Duinoord, Vrouwenpolder; Een oase voor verblijf van een aantal dagen in een vakantiepark, op een (mini)camping, camperplaats, in een hotel of B&B.
  Museum Veere; een goede start om het vestigstadje te verkennen.
  ● Alex Minderhoud: lid van het Koksgilde sinds 2009. Eigenaar van Chef Alex en van Brasserie de Olmen.  Hij kookt zonder poespas de lekkerste Zeeuwse specialiteiten.
  Zeeuws Archief; hier zie je onder andere eeuwenoude kaarten, zoals van de wereldberoemde kaartmaker Cornelis Goliath (1617-1660).
  Stichting het Walchers costuum heeft als doel het conserveren, reconstrueren en promoten van de Walcherse klederdracht, zoals die sinds 1800 wordt gedragen.
  Zeeuws Museum; zij geven onder andere rondleidingen voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten. Door verhalen, herinneringen, associaties, ideeën te delen brengen ze de museumstukken tot leven. Het museum met zijn unieke kunstschatten behoort tot de beste van Nederland.  ·
  Nationaal Park Oosterschelde; dit is het leefgebied van de bruinvis, de kleinste en meest voorkomende walvisachtige in de Noord- en Waddenzee. Interessant is ook de onderwaterwereld. Verder kun je er wandelen, fietsen, zeilen, en uiteraard Neeltje Jans bezoeken.
  Camping de Buck; minicamping in Oostkapelle op het eiland Walcheren. Naseizoenplaats van 31-8-2019 tot en met 3-11-2019 voor €325,–. Inclusief een welkomstdrankje en een mosseldiner voor 2 personen tijdens de mosseltiendaagse in Oostkapelle bij HCR ‘Anno Nu’.

Wist je dat?

Wist je dat je kunt overnachten in het kerkje van Vrouwenpolder? Andere al dan niet idyllische plekjes om te overnachten in Vrouwenpolder en omgeving biedt Breezand vakanties.

Wil je meer informatie over Middelburg en omgeving bezoek dan de Tourist Info, gevestigd in Boekhandel De Drukkery op de Markt van Middelburg.

Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit of een paar daagjes weg. Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden we in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *