Expositie Alle Rembrandts toont ’t alledaagse leven van de Gouden Eeuw

Expositie Alle Rembrandts, Zelfportret als apostel Paulus 1661

Expositie Alle Rembrandts, Zelfportret als apostel Paulus 1661

Met de expositie Alle Rembrandts toont Rijksmuseum al haar etsen, schilderijen, tekeningen van Nederlands bekendste schilder. Zijn werken over het alledaagse leven toont het rauwe bestaan van het gewone volk tijdens de Gouden Eeuw.

Expositie Alle Rembrandts, zelfportret 1630

Expositie Alle Rembrandts, zelfportret 1630

De expositie Alle Rembrandts van het Rijksmuseum beslaan maar liefst acht zalen. Als een work aholic moet Rembrandt dag en nacht geschilderd hebben. Rijk maakte het hem niet. Integendeel: hij stierf straatarm.

Expositie Alle Rembrandts: biografie en expositie door conservator Jonathan Bikker

Rembrandt van Rijn leefde zijn laatste jaren op zwart zaad. Voor het betalen van zijn rekeningen putte hij zelfs geregeld uit de erfenis van zijn dochter Cornelia. Kortom: om te overleven bestal Rembrandt zijn eigen dochter van het door haar moeder Hendrikje Stoffels voor haar nagelaten juwelen en ander bezit,
Dit staat te lezen in de uitgebreide biografie over de meesterschilder: Rembrandt biografie van een rebel door conservator Jonathan Bikker. Hij neemt ons mee op een reis langs alle hoogte-en dieptepunten uit Rembrandts leven in het 17 eeuwse Leiden en Amsterdam.

Expositie Alle Rembrandts: een reis door zijn levensverhaal

De expositie Alle Rembrandts toont het leven van Rembrandt. Vanaf de eerste portretten van zijn moeder en vooral van zichzelf tot de enorme doeken met Bijbelverhalen. Al genietende van zijn werk ontdek je Rembrandt als mens.

Expositie Alle Rembrandts, bij hem thuis, meisje (Cornlia? stilleven met pauwen, detail, 1639

Expositie Alle Rembrandts, bij hem thuis, meisje (Cornlia? stilleven met pauwen, detail, 1639

Expositie Alle Rembrandts: vrienden, buren, bekenden

Rembrandt was de eerste kunstenaar die zichzelf en zijn familie vastlegde in etsen. Vooral zijn eigen ouders waren dankbaar oefenmateriaal. Op zijn 22e reisde hij van Leiden naar Amsterdam. Al snel lieten welgestelden en beroemdheden zich door hem portretteren. Vooral de sprekende ogen en fijne gelaatstrekken maakten zijn portretten gewild.
In het afbeelden van ouderen leefde hij zich uit. ‘’De talloze rimpeltjes in het gezicht van oude mensen vormden een ideaal terrein voor zijn spel van licht en schaduw’, schrijft Bikker in zijn biografie.

Expositie Alle Rembrandts, de moeder van de kunstenaar met de hand op haar borst, 161, ets 94x67cm ,

Expositie Alle Rembrandts, de moeder van de kunstenaar met de hand op haar borst, 1631, ets 94x67cm ,

Expositie Alle Rembrandts: liefhebber van theater

Tegelijkertijd hield hij van theater. Duidelijk zien we dit het tweede gedeelte van de expositie. Daarin ontdekken we Rembrandt als verhalenverteller. Op een enkel doek raak ik nooit uitgekeken. Steeds weer ontdek je iets anders in de talloos uitgebeelde details.

Expositie Alle Rembrandts: in en om het huis

Hoe leefde Rembrandt? Dat ontdekte ik In de zaal ‘’in en om het huis’’. Het was als een film over het alledaagse leven in de Gouden Eeuw. Van een rustige middag bij het raam en omgang met kinderen. Een ets van een varken herinnert aan de varkensmarkt destijds. Een koekenbakster aan het verloren ambacht. En onzedige prenten aan de voorliefde van Rembrandt om te choqueren.

Expositie Alle Rembrandts: leven op straat

Rembrandt raakte gefascineerd door het rauwe maar tegelijkertijd schilderachtige leven op straat. Soldaten, marskramers en sloebers vormden voor hem een bron van inspiratie. Zelf deed het mij beseffen, hoe het leven eruit zag ver voor de komst van sociale voorzieningen.
Anders dan menig tijdgenoot verbeeldde hij bedelaars zonder hoon of spot. Als arme sloebers moesten ze leven van aalmoezen.

Expositie Alle Rembrandts, Rembrandt leven op straat

Expositie Alle Rembrandts, Rembrandt leven op straat

In diskrediet

Rembrandts onzedelijke gedrag bracht hem in diskrediet bij de kerk. Vooral toen hij ongehuwd samenleefde met zijn vriendin Hendrickje Stoffels. Ze raakte in verwachting van Conelia. Op 25 juni 1654 beschuldigde de kerkenraad haar van ‘’hoererij’. Amper acht jaar later overleed ze.
Gedwongen door financiële nood verkocht Rembrandt in 1658 zijn huis aan de sint Anthoniusbreestraat. Hier woonde hij 20 jaar. Hier schilderde hij zijn Nachtwacht. Nu was hij berooid.

Expositie Alle Rembrandts, Rembrandt van Rijn, in de bedstee

Expositie Alle Rembrandts, Rembrandt van Rijn, in de bedstee

Nachtwacht

In de Anthoniusbreestraat was ook Cornelia geboren. Hier stond ook de kast met al zijn juwelen bedoeld als haar erfenis nagelaten door haar moeder Hendrickje Stoffels.
Met het verhaal over deze kast en Rembrandts diefstal begint de biografie van Jonathan Bikker. Over Rembrandts hoogte-en dieptepunten gaan boek en expositie.

Expositie Alle Rembrandts, varkensmarkt Amsterdam

Expositie Alle Rembrandts, Rembrandt van Rijn, varkensmarkt Amsterdam, Rembrandt van

Expositie Alle Rembrandts: doen!

● Aan de Vereniging Rembrandt dankte het Rijksmuseum in 1900 zijn aankoop van zijn eerste echte Rembrandt. De Vereniging Rembrandt werd in 1883 opgericht. Het betrof een particulier initiatief om een massale uitverkoop van Nederlandse kunstwerken te voorkomen. Zoals de aankoop door Gustave Baron de Rothschild. In 1878 kocht hij voor 800.000 francs Rembrandts portretten Marten Soolmans en Oopjen Coppit.
● Jonathan Bikker, Rembrandt, Biografie van een rebel,  9789462084742. €25,00.
● Het Rijksmuseum heeft samen met NTR een interactieve website ontwikkeld die inzoomt op de Nachtwacht.
Blue boat company organiseert  Rembrandt-rondvaart door de grachten met audiotour van het Rijksmuseum.
● Met de expositie Rembrandt’s social network ontdek je alle relaties van Rembrandt en welke rol zij speelden in zijn leven en werk.
●  Helene Kroller Moller wilde geen werken verzamelen van Rembrandt. 

Wist je dat?

Wist je dat het Rijksmuseum de grootste en meest representatieve verzameling van Rembrandts werk bezit? En dat terwijl het in 1919 slechts vijf authentieke schilderijen toonde. In de 19e eeuw kocht het museum slechts twee werken en dat alleen omdat het voordelige aanbiedingen betrof.
Kwam Rembrandt uit een arm molenaarsgezin? Nee. Integendeel: zijn familie behoorde tot de welvarende middenklasse. Tijdens het overlijden van zijn moeder Neeltgen werd het familievermogen geschat op 12.000 gulden (omgerekend naar de huidige waarde is dat: 2.400.000 euro).

Het Rijksmuseum organiseert tijdens alle Rembrandts: lezingen, wandelingen en rondvaarten langs de belangrijkste locaties uit Rembrandts leven.

2 gedachten over “Expositie Alle Rembrandts toont ’t alledaagse leven van de Gouden Eeuw

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Dank je wel Bobby. Het bijzondere van deze prenten is dat ze bijna nooit het archief verlaten, omdat ze zo kwetsbaar zijn. Leuk, dat je ook zo geniet van Rembrandt. Aan mijn blog werk ik met veel plezier en verstrek aan ieder die dat wilt een gratis abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *