Mobiel erfgoed herleeft tijdens de 66e bijeenkomst van Hollandia Netwerk

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019, foto Marianne Visser van Klaarwater

Mobiel erfgoed kreeg volop aandacht tijdens de 66e bijeenkomst van Hollandia Netwerk op 7 februari in Den Haag. Standplaats voor de 130 deelnemers aan de netwerkborrel, toeristische presentaties en diner was het Parkhotel.

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019

Midden in de hectiek van het hedendaagse Den Haag en Scheveningen de sfeer van toen beleven. Toen alles nog op een kabbelgangetje verliep. Ver voordat mensen op hun smartphone begonnen te staren tijdens een rit met het openbaar vervoer.

Rondrit met mobiel erfgoed

De mensen van het mobiel erfgoed houden van de trams. Dat merk je aan de 25 enthousiaste vrijwilligers. Aan de chauffeurs die graag een praatje maken ondanks het bordje ‘’verboden met de bestuurder te spreken’’. Aan het glimmend gepoetste koper en aan de keurig onderhouden trams.
Vandaag lieten ze leden van het Hollandia Netwerk genieten van een rondrit met het mobiel erfgoed. Vanaf het plein rond de Grote Kerk vertrokken zowel de gele als de blauwe tram. Zelf stond ik in de cabine.

Mobiel erfgoed, Hollandia Netwerk Bijeenkomst, 7 februari, Den Haag

Mobiel erfgoed, Hollandia Netwerk Bijeenkomst, 7 februari, Den Haag

Met mobiel erfgoed naar Scheveningen

Onder het regelmatig rinkelen van de koperen belrem ging de tocht naar Scheveningen. Tijdens het ronddraaien van het stuur kraakte het door de zwaarte van het metaal.
‘’Tegenwoordig gaat alles automatisch, maar wij moeten alles nog met de hand doen. Ook de reparaties’’ merkte de bestuurder op. ‘’Over twee jaar ben ik 70. Dan moet ik stoppen, want langer doorwerken mag niet.’ ’

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019

De sfeer van toen

Met de gele en blauwe tram van het mobiel erfgoed zie je de moderne stad net een beetje anders. Als in panorama’s zie je de hofvijver, passage aan je voorbijtrekken. Vanuit de stad reed de tram naar Scheveningen.
Even snoven we de zeelucht op en genoten van uitzicht over het blauwe water. Daarna keerden we terug naar de stad. We passeerden het Centraal Station met zijn moderne tramverkeer. De gele tram rinkelde er vrolijk op los, maar bij de andere trams raakte hun geluid al lang verstomd.
Vanuit de gele tram zag ik nu pas hoe mooi de passage is, het Vredespaleis, de Hofvijver en andere monumenten van Den Haag en Scheveningen. Door de nostalgie komt er een welkome rust over je heen. Zo zie je alles net en beetje beter.

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019

Mobiel erfgoed, 66e bijeenkomst Hollandia Netwerk, 7 februari 2019, foto: Henrica van Loon-Zoet

Meer uitleg over mobiel erfgoed

Tijdens de netwerkborrel in de grote zaal van het Parkhotel geeft Georg Groenveld aan mij het jaarverslag van het Historisch Genootschap de Blauwe tram. Daaruit blijkt dat het Genootschap regelmatig lezingen en presentaties geeft. Sinds 2016 bestaat ook de stichting ‘’De nieuwe blauwe tram’’. Deze wil de Blauwe Tram van het Noord-Zuid-Hollands Vervoer Bedrijf herbouwen.
In het verleden reed de Gele Tram dagelijks van Den Haag via Wassenaar en het Haagsche Schouw naar Leiden en van Den Haag naar Delft. De Blauwe Tram reed van Leiden via Voorschoten naar Den Haag. De betrokken stichtingen hopen binnen een paar jaar de historische Blauwe Tram te herbouwen.

Mobiel erfgoed, Blauwe en Gele tram in Scheveningen

Mobiel erfgoed, Blauwe en Gele tram in Scheveningen

Aan de 66e bijeenkomst van Hollandia Netwerk werkten mee:

Park Hotel Den Haag, riante en comfortabel hotel in het sfeervolle Haagse Hofkwartier. Mooie zaal voor bet houden van grote bijeenkomsten, goed verzorgd met lekkere borrelhapjes en wijnen, goede keuken met vlakbij gelegen de Torengarage als de oudste parkeergarage van Nederland.
● Mobiel erfgoed; zowel Stichting de Nieuwe Blauwe tram en Stichting Historisch Genootschap de Blauwe Tram lieten de sfeer van vroeger beleven. De Tramweg-stichting werkgroep Scheveningen restaureert trams in Den Haag en Scheveningen.
● Tip: Het Haags Openbaar Verboer Museum biedt in een klassiek renaissancegebouw plaats aan 25 tramvoertuigen van de open tram uit 1905. Deze bracht badgasten naar Scheveningen. Ook zie je hier interlokale trams naar Leiden en Delft plus werkwagens:  zie ook de website van Railmusea.
● Rondleiding in Tweede Kamer, Eerste Kamer en Ridderzaal. Den Haag kan wel gezien worden als de stad van het recht en de democratie. Hier gebeurt het allemaal. We kunnen het dagelijks volgen via de TV, maar hoe ziet het er echt uit? Prodemos vertelde anekdotes en weetjes tijdens een rondleiding van 1,5 uur.
● Directeur Martin Bulthuis van Leiden Marketing gaf alvast een voorschot op het 2020. Dan herdenkt de wereld de zeereis van de Mayflower uit 1620. Dit was een meest invloedrijke reizen in de historie van Nederland, Engeland en Amerika. Aan boord waren Engelse geloofspuriteinen de zogenaamde pilgrimfathers. Op de vlucht gedreven voor hun geloof verbleven ze van 1609-1620 in de omgeving van Leiden. In 2020 vertrokken ze vanuit Leiden en Delfshaven naar Amerika, waar ze de kolonie Plymouth stichtten. Van hen stammen zes presidenten van de VS af: Grant, Coolidge, Taylor. George H.W. Bush en George W.Bush plus Barack Obama.  In samenwerking met de regio van Delfshaven tot Leiden en Engeland plus Amerika wordt dit in 2020 uitgebreid herdacht. Daarbij wacht Leiden een promotie als stad van vrijheid en tolerantie.
● Holland en de Gouden Eeuw, een erfgoedlijn van Middelburg via Haarlem naar Enkhuizen,

Hollandia Netwerk en PRET

Hollandia Netwerk is een onderdeel van stichting Promotie Recreatie en Toerisme (PRET). Zes keer per jaar verkent ze een stad of regio in Zuid-Holland en soms ook in Noord-Holland. Deelnemers zijn mensen werkzaam in toerisme en recreatie. Voor hen is het bezoek een smaakmaker, voor de betreffende stad en regio is het een mooie kans om zichzelf te promoten.

Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit of een paar daagjes weg. Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden we in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *