Mary Stuart + Elisabeth; historisch epos van twee sterke vrouwen, recensie

Mary Queen of Scots. Bij het naderen van de Brexit verdiepten mijn man Peter en ik ons in de historie van Engeland en Schotland tijdens depremière van dit historische epos over twee sterke vrouwen

Mary Stuart en Elisabeth. Wie waren zij?  Bij het naderen van de Brexit verdiepten mijn man Peter en ik ons in de historie van Engeland en Schotland tijdens de première van Mary Queen of Scots, een historische epos over twee sterke vrouwen.

Mary Stuart Queen of Scots claimde als achterkleindochter van Hendrik VII de Engelse troon. Dat leidde tot  conflict met haar protestantse nicht Elisabeth, koningin van Engeland. Over de strijd tussen deze twee rivalen verhaalt de film Mary Queen of Scots, Op 25 november genoten mijn man Peter en ik van de première in Tuschinsky. Release: 17 januari 2019

Mary Stuart (Saoirse Ronan)

Mary Stuart (Saoirse Ronan)

In het woeste landschap van de Schotse Hooglanden galopperen twee vurige paarden met op hun rug twee innig verliefden. Het zijn Mary Stuart (Saiorse Ronan) en haar neef graaf Darnley (Jack Lowden). Spanning, ruige natuur, sfeer en passie maken van Mary Queen of the Scots een geweldige film.

Mary Stuart en Elisabeth 1: weergaloos spel van karaktervolle rollen

Weergaloos spel bieden Margot Robbie en Saiorse Ronan in hun karaktervolle rollen van koninginnen van Schotland en Engeland, Mary Stuart (Saiorse Ronan) straalt van schoonheid en vergevingsgezindheid. Elisabeth (Margot Robbie) is de ijskoningin met het woord Gods op haar lippen. Hardvochtig ondertekent ze het doodvonnis van haar nicht Mary Stuart.

Elisabeth (Margot Robbie), de rivale van Mary Stuart

Elisabeth (Margot Robbie), de rivale van Mary Stuart

Mary Stuart: wankelende verhaallijn

De verhaallijn wankelt af en toe door een summiere weergave van de historie. Volgens de historie worstelde Elisabeth met het door haar gevelde doodvonnis. Dit blijft in de film achterwege. Evenals de rol van Mary Stuart in het complot tegen haar nicht.
Wel zijn we getuigen van een ontroerende dialoog tussen beide rivalen. Beide koninginnen kijken met angst en fascinatie tegen elkaar op. In de strijd om de macht geven ze elkaar niets toe. op het vlak van macht en liefde. ‘’Onze landen kunnen elkaar liefhebben, net als wij’’, stelt Mary vergeefs.

Mary Stuart (Saiorse Ronan), Darnley (jack Lowden) en Mary's broer graaf van Morray (James Mc Ardle)

Mary Stuart (Saiorse Ronan), links Darnley (jack Lowden) en rechts Mary’s broer graaf van Morray (James Mc Ardle)

Mary Stuart Queen of Scots: Liefde en politiek gaan niet samen

‘’Liefde en politiek’’ gaan niet samen stelt Elisabeth. In de frontlinie met haar nicht stelt ze zich keihard op. Uiteindelijk geven ze elkaar toe er helemaal alleen voor te staan.
Elisabeth wil haar minnaar Dudley laten huwen met Mary Stuart om haar zo in haar macht te krijgen. Maar of Mary zich hiertoe laat verleiden? Haar raadgevers waarschuwen haar voor de risico’s. Luistert ze naar hen? Trommelslagen en naar voren stampende soldaten beloven weinig goeds.

Mary Stuart Queen of Scots: omringd door gemene kerels

Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld staan ze voor de keuze. Sluiten ze een strategisch huwelijk of blijven ze zelfstandig? Gemene kerels uit op macht omringen hen. Laten de vrouwen zich hun heerschappij ontnemen?
‘’Je hebt me een troonopvolger bezorgd. Dat is me meer waard dan liefde,’’ zegt Mary tegen haar man Darnley na de geboorte van hun zoon. Is hij wel zo oprecht tegen haar? In de uiterst wrede lynchpartij van haar privésecretaris David Rizzio speelt Darnely een schimmig spel.

Mary Queen of Scots, over Mary Stuart en haar nicht Elisabeth

Mary Queen of Scots, over Mary Stuart en haar nicht Elisabeth

Mary Stuart en Elisabeth I: Bedrog en samenzweringen

Bedrog en samenzweringen doen de Engelse en Schotse troon wankelen. Ze bepalen de loop van de historie. Maar was Mary wel betrokken in het complot tegen haar nicht Elisabeth? Dat is me aan het eind van de film niet helemaal duidelijk.
Hoe dan ook, met een druppel bloed aan haar pen ondertekent Elisabeth het doodvonnis van Mary. Met haar onthoofding in 1587 eindigt dit bloedstollend drama.

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots

Mary Queen of Scots: karaktervolle hoofdrollen

De hoofdrollen Mary Queen of Scots worden gespeeld door: ·
● Saiorse Ronan; in haar rol van Mary Stuart vond ik haar charismatisch en de goedheid zelf die zelfs haar verraders vergeeft, maar ook haar grenzen kent.
● Margot Robbie; in haar rol van Elisabeth I speelt ze een onbewogen op macht beluste ijskoningen. Ze benijdt naar nicht Mary om haar moed, moederschap en schoonheid.
● Jack Lowden; in zijn rol van Darnley verovert hij uiterst geraffineerd het hart van Mary Stuart. Als een verliefd schoolmeisje vertrouwt ze op hem. Hij is slechts uit op macht.
● Ismael Cruz Cordova; in zijn rol van David Rizzio sleept hij je mee in zijn verhaallijn met als wreed climax de op hem begane lynchpartij.

Wist je dat?

Wist je dat Jacobus (1566-1625) de eerste koning van Engeland en Schotland werd? Als zoon van Mary Stuart staat hij in de historie vermeld als Jacobus I. Hij zag de Nederlanden als een protestants bolwerk tegen het katholieke Spanje en het gezag van Rome. Hierover schreef ik in mijn boek ‘’het geloof van Oranje’’.

Wil je weten welke films bij Universal Pictures International in Nederland in release zijn of gaan? Kijk dan op hun website.

Soms woon ik film premières bij, zoals van Downton Abbey in Tuschinsky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *