Koningin Máxima’s favoriete couturier geeft zich bloot in Centraal Museum

Koningin Máxima’s favoriete couturier voor 30 april 2013 was Jan Taminiau. Samen met mijn schoolvriendin Jacinthe Hoekx bezocht ik de expositie Reflections in het Centraal Museum

Koningin Máxima’s favoriete couturier voor 30 april 2013 was Jan Taminiau. Samen met mijn schoolvriendin Jacinthe Hoekx bezocht ik de expositie Reflections in het Centraal Museum

Zeg koningsblauw en ik denk meteen aan de prachtige japon van Koningin Maxima tijdens haar inhuldiging op 30 april 2013. Deze was ontworpen door Jan Taminiau, Máxima’s favoriete couturier. Maar hoe komen zijn ontwerpen tot stand? Dat onthult de expositie ‘’Jan Taminiau Reflections’’ in het Centraal Museum van Utrecht (te zien tot en met 26 augustus 2018).

30 april, 2013 staatsiefoto Koning Willem-Alexander met koningsmantelen koningin Maxima in een robe van Maxima's favoriete couturier Jan Taminiau, Foto: RVD Koos Breukel

30 april, 2013 staatsiefoto Koning Willem-Alexander met koningsmantelen koningin Maxima in een robe van Maxima’s favoriete couturier Jan Taminiau, Foto: RVD Koos Breukel

Samen met mijn schoolvriendin Jacinthe bezocht ik de expositie van Koningin Máxima’s favoriete couturier. Het was voor het eerst sinds 20 jaar dat Jacinthe en ik elkaar weer eens ontmoetten. Toch hadden we enkele overeenkomsten. Beiden droegen we een knalrode regenjas en beiden waren we voor de wet hertrouwd in december 2016.

Onze visie op het werk van Koningin Máxima’s favoriete couturier Jan Taminiau

Beiden deelden Jacinthe en ik ook onze visie over de ontwerpen van Koningin Máxima’s favoriete couturier Jan Taminiau: ‘’Voor ons onbetaalbaar en vaak ook ondraagbaar.’’ Zoals de superstrakke broekpakken, door Jacinthe bestempeld tot ‘’harnassen’’.
Jan Taminiau noemt zijn superstrakke broekpakken ‘’een ode aan vrouwelijke vormen’’. Over het ‘’ondraagbaar zijn’’ schrijft Jan in zijn dagboek: ‘’Couture gaat niet over de draagbaarheid of werkelijkheid. Het gaat om de vrijheid van denken.’’

Van alle broekpakken van Jan Taminiau vonden Jacinthe en ik deze het leukste

Van alle broekpakken van Jan Taminiau vonden Jacinthe en ik deze het leukste

Koningin Máxima’s favoriete couturier Jan Taminiau: Marvellous

De strakke broekpakken zien we vooral in de serie Marvellous. Jan Taminiau liet zich hiervoor inspireren door de superheldinnen uit de Marvel-stripboeken (bekend van bijvoorbeeld Spiderman en De Hulk).
Jan Taminiau noemt de vrouw ‘’een muze. De kracht en de schoonheid van de vrouw is het feit dat ze enkel door binnen te komen de ruimte kan beheersen. Er is niets zo inspirerend als zij.’’

Droomwereld van Jan Taminiau

De expositie ‘’Reflections’’ neemt ons mee naar de droomwereld van Jan Taminiau. In de eerste zaal met als titel ‘’Ballroom’’ waan ik mezelf in een sprookje. Er staan prachtige avondjaponnen met fijn borduurwerk en glazen ronde kralen. Als dauwdruppels fonkelen ze in het licht.
Elk paillet is met de hand vastgezet. Dat geldt ook voor het vele tule waarop Jacinthe me wijst. Het weelderige handwerk maakt een creatie van Jan Taminiau onbetaalbaar. In 2016 kostte de garderobe van onze koningin liefst 200.000 euro.

Expositie ''Reflections'' over de creaties van Koningin Máxima’s favoriete couturier Jan Taminiau

Expositie ”Reflections” over de creaties van Koningin Máxima’s favoriete couturier Jan Taminiau

Postzakje van koningin Máxima

Even verder zie ik het veelbesproken postzakjesjasje. Máxima droeg dit in 2009 ter gelegenheid van de Arnhemse Modebiënnale. Het was de eerste keer dat ze naar buiten trad in een creatie van Jan Taminiau.
Het postzakjesjasje was gemaakt van afgedankte Nederlandse postzakken. Tijdens de expositie ‘’Reflections’’ ontdekte ik dat er op heuphoogte slijtageplekken prijken. Het jasje wijst op Taminiau’s liefde voor verval.
De herinneringen koesterend zegt Jan Taminiau: ‘’Ik maakte de serie toen mijn oma net was overleden. We vonden toen stapeltjes brieven van haar. Ik had in die tijd mijn eerste atelier. Daar bewaarde ik mijn reststoffen in een oude postzak. Ineens besefte ik wat daar allemaal in had gezeten. Als je niet goed kijkt, dan merk je het leven niet op.’’

Reflections van Jan Taminiau, het postzakjasje

Reflections van Jan Taminiau, het postzakjasje

Koningin Máxima’s favoriete couturier: majestueus

Taminiaus woorden ‘’de ruimte beheersen’’ doen me denken aan de inhuldiging van ons koningspaar op 30 april 2013. Maxima droeg die dag een jurk en cape in koningsblauw naar een ontwerp van Jan Taminiau.
In de race voor het ontwerp was ook Valentino, die in 2002 haar bruidsjurk ontwierp. Ook dacht ze even aan Edouard Vermeulen. Ze hielp hem met het open van een winkel in Amsterdam. Uiteindelijk koos Máxima voor Jan Taminiau.

Beiden voor de wet hertrouwd in december 2016 zwijmelden Jacinthe en ik bij de bruidscollectie van Jan Taminiau

Beiden voor de wet hertrouwd in december 2016 zwijmelden Jacinthe en ik bij de bruidscollectie van Jan Taminiau

Blauw, de kleur van Nassau en van vertrouwen

Blauw was voor mij altijd al niet alleen de kleur van Nassau maar ook de kleur van vertrouwen. En het zien van Maxima in deze creatie van Jan Taminiau gaf mij vertrouwen in een goede toekomst voor ons land met dit koningspaar als bindende factor. Nu vormt deze het pronkstuk van de expositie over het werk van Jan Taminiau.

Oog in oog met inhuldigingsjurk van koningin Maxima

Oog in oog met deze blauwe inhuldigingsjurk ontdekken Jacinthe en ik steeds meer. De sierlijke en elegante robe met sleep heeft een flinterdunne laag van chiffon en opengewerkte motieven. Het rijkelijk borduursel verraadt vele uren handwerk.
Taminiau was destijds verguld met de opdracht om de inhuldigingsjurk te ontwerpen.
Op zijn facebookpagina schreef hij: “ Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment.’’

Kleuren zijn voor Jan Taminiau een grote bron van inspiratie.. Expositie ''Reflections van Jan Taminiau'' in het Centraal Museum van Utrecht te zien tot en met 26 augustus.

Kleuren zijn voor Jan Taminiau een grote bron van inspiratie.. Expositie ”Reflections van Jan Taminiau” in het Centraal Museum van Utrecht te zien tot en met 26 augustus.

Expositie Reflections onthult werkwijze van Jan Taminiau

Jan Taminiau blijft het liefst bescheiden op de achtergrond. ‘’Al die aandacht is zeker mooi, maar ik kwam terecht in een gekte. Dat hinderde mij om in gesprek te zijn met mijzelf.’’  Met de expositie ‘’Reflections’’ wil hij ons zijn werkwijze tonen, zoals:
● Beweging: dit zien we vooral in De Ballroom: beweging is in deze serie cruciaal. Jan Taminiau: “Het magisch moment van schoonheid is als een jurk in beweging komt. Ik borduur een jurk soms zwaarder aan de boven Als hij bedoeld is om te dansen dan maak ik de onderkant vloeiender.’’
● Het natuurlijke verloop van kleuren: speciaal om te laten zien wat daglicht doet met stof ontwierp hij voor deze expositie vier nieuwe creaties. “”Kijken wat er gebeurt’’, zegt hij uitdagend.
● Experimenteren met stoffen: Jan Taminiau houdt van “het doorleefde, door de zon verbleekt. Alsof er een laagje overheen zit. Er zitten altijd imperfecties in mijn werk. De gevoeligheid van het werken met kleurlagen is voor mij van meer waarde, want dat geeft diepte.’’
● Borduurwerk: Voor Jan Taminiau zijn borduursels het allerbelangrijkste. ‘’Ik heb een heel archief met borduurproeven. Dat zijn mijn schatten en de basis van al mijn onderzoek en kennis. Het zijn als het ware mijn landkaarten. Spelen met borduren verveelt nooit.’’
● Het natuurlijke: in de collectie Nature Extends zie je jurken gemaakt van kurk. Het is een ode aan de vrouw en de mogelijkheden van nu om het lichaam te veranderen. Het zijn silhouetten die zowel kwetsbaarheid als kracht omarmen.

Wist je dat?

Wist je dat ook Lady Gaga ontwerpen draagt van Jan Taminiau? Ook deze creaties zijn te zien tijdens ‘’Reflections’’.In totaal telt de expositie honderd exclusieve ontwerpen. Speels wisselen de meest iconische ontwerpen af met nog niet eerder getoonde werken.

Prinses Beatrix stelde meteen vertrouwen in koningin Maxima als haar toekomstige schoondochter. Na haar aftreden gaat de voormalige vorstin regelmatig naar jubilea, zoals ook naar honderd jaar Zuiderzeewet.  

Kijk voor meer informatie over deze en andere exposities van Het Centraal Museum te Utrecht op hun website.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *