Archeon toont invloed van Romeinen op het Groene Hart van Nederland

Op 23 augustus 2011 opende prinses Maxima in Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland. Ze bewonderde het Romeinse graf van Wassenaar
Op 23 augustus 2011 opende prinses Maxima in Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland. Dat gaf het Romeins Museumpark in Alphen a/d Rijn een enorme impuls.

Archeon in Alphen aan de Rijn koestert hoge ambities. Zo bleek op 20 maart tijdens de 55e bijeenkomst van Hollandia Netwerk. Na het bezoek aan dit Open Lucht Museum en een gezellig borreluurtje luisterden de 71 deelnemers naar de toekomstplannen.

Op 30 maart wachtte leden van Hollandia Netwerk een harteljke ontvangst in Archeon.
Op 29 maart 2017 wachtte leden van Hollandia Netwerk een harteljke ontvangst in Archeon.

Archeon is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Het was dan ook een heel goede keuze van Hollandia Netwerk om dit park te gaan bezoeken. Voor even plaatsen de leden van nu zich in de tijd van toen door zich in een Romeins dorp te wanen.

In Archeon knorde een varken

We zagen de eerste leemhutten, maar ook de eerste stenen boerderij. We voelden de hitte van het laaiend vuur in de smidse. Na het verhitten van het ijzer begon de smid het te beslaan. Opeens hoorden we nog een ander geluid. Er knorde een varken.
In een andere hut rook ik de geur van een boven vuur gebakken spek. We namen plaats op lage bankjes. Er volgde en quiz door verschillende huiden te voelen. Van konijnen en mollen tot egels. Wisten wij van welk dier ze waren? Toegegeven, ik herkende alleen de egel dankzij zijn stugge stekels. Aan het eind wachtte ons een borreluur met verrassende lekkernijen, een genot voor onze smaakpapillen. Kortom: in Archeon kwamen al onze zintuigen aan bod.

In Archeon beleef je een stuk levende historie

In Archeon beleef je een stuk levende historie. Je gaat als het ware op ontdekkingstocht in het verre Romeinse verleden. Volgens het informatiebord bij de ingang vestigden de eerste bewoners zich hier rond het begin van onze jaartelling. Hun woningen werden gebouwd van leem. Waarom? Dat lees ik op een ander informatiebord. Leem om te bouwen was steeds voorhanden, terwijl stenen helemaal uit de Eifel kwamen. Dat kostte te veel tijd, geld en moeite. Trouwens, vooral ook de gidsen namen ons mee naar het verre verleden door er enthousiast over te vertellen.

Hoge ambities

Mede door verwachte opname op de werelderfgoedlijst van Unesco koestert Alphen a/d Rijn hoge ambities met als speerpunten Archeon en Avifauna. Dat bleek uit de lezing van wethouder en eerste locoburgemeester C.J. (Kees) van Velzen. ”Van de 22e plaats in de top 10 van meest favoriete dagjes uit, willen we streven naar een plaats in de top drie. Gelegen in het Groene Hart van nu en aan de grens van de Limes als voormalige Romeinse grens hebben we een rijke historie. Onze sterke troeven zijn dan ook: natuur, water, en beleving.’’

Archeon: de smid smeedt het gloeiend hete ijzer
Archeon: de smid smeedt het gloeiend hete ijzer

25 jarig bestaan Archeon

Volgend jaar bestaat Archeon 25 jaar. Volgens archeologisch onderzoek vestigden de eerste bewoners zich hier, omdat het land circa 50 cm hoger lag dan de omgeving. Aan de hand van grondsporen werden de woningen van toen nagebouwd voor het in 1993 te openen Museumpark Archeon.
Op 23 augustus 2011 opende prinses Maxima in Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland. Hierin zie je Zuid-Hollandse opgravingen uit de periode van 8000 vóór Christus tot aan de 18e eeuw. “Daarmee zette Archeon een grote stap naar de toekomst’’ vertelde Jack Veldman ons. Sinds 1999 vormt hij samen met zijn vrouw Monique de directie van Archeon.
https://www.youtube.com/watch?v=EAXe3-fkFtE

Archeon: oude boerderijen,
Archeon: oude boerderijen,

Hoge ambities voor de toekomst

  • Het huidige bezoekersaantal van 44.000 per jaar krijgt een flinke impuls, verwacht Veldman.
  • De Unesco wil ook het Nederlandse gedeelte van de Limes plaatsen op haar lijst van werelderfgoed. Deze grens is in Alphen a/d Rijn 14 km lang.
  • Opening in 2021 van de naast het Archeon te bouwen Romeins Scheepvaartmuseum.
  • Zes bij Zwammerdam zes opgegraven Romeinse schepen (1971-1974). Het zesde schip is nu al te zien in Archeon. In 2021 staan ze allemaal in het Romeinse Scheepvaartmuseum.
  • Uitbreiding van het Museumpark met accommodatie voor een meerdaags verblijf, zowel voor vakantie, congressen, seminars, symposia en leerprojecten zoals bouwen met hout.
  • Forten langs de Limes in Alphen aan de Rijn. Binnen de gemeentegrens liggen twee castelli (forten): Albaniana en Nigrum Pullum. Hier waren ca 500 manschappen gelegerd.
  • In 2024 bestaat MuseumPark Archeon 30 jaar.

Wist je dat?

Wist je dat Tom Hazenberg een serie van vijf boeken schreef over de komst van de Romeinen in de Hollandse delta? Waarom kwamen ze juist hier? Wat deden ze hier? De serie vormde de prijs van de tombola, gevormd door de visitekaartjes van dit evenement van Hollandia Netwerk.

Openingstijden Archeon

Het Romeinse park is in 2017 geopend van 1 april t/m 29 oktober op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10-16 uur. Oo woensdag ,zaterdag en zondag van 10-17 uur.  En op de maandagen:  17 en 24 april, 8 en 22 mei, eke maandag vanaf 7 juli t/m 21augustus. 16 oktober, 25 december.

De Stichting Promotie Recreatie en Toerisme vierde op 18 mei 2022 haar 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *