2000 Nederlandse pelgrims trokken op bedevaart naar het Vaticaan tijdens de laatste week van het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Op 15 november vierden ze de Nederlandse dag in aanwezigheid van paus Franciscus. Daags daarna schonk ik de paus het door mij geschreven en door Geert Hüsstege geïllustreerde boek ´´omzien naar elkaar: barmhartigheid in Nederland.”
2000 Nederlandse pelgrims vierden op 15 november in de sint Pieter de Heilige Eucharistieviering. Voorafgegaan door vaandeldragers van het Schuttersgilde en kardinaal Mgr. Eijk trok een lange stoet van Nederlandse bisschoppen en diakens naar het altaar voor een indrukwekkende eucharistieviering.
Na de H.Mis kwam de paus. Maanden eerder diende ik een verzoek in voor het aanbieden van mijn boek “Omzien naar elkaar: barmhartigheid in Nederland”. Maar helaas voor mij, de Nederlandse Bisschoppenconferentie koos voor een ander boek.
Paus wijst 2000 Nederlandse pelgrims op Gods liefde
Uit handen van Kardinaal Mgr. Eijk ontving de paus het boek Herbergzaam Nederland. De praktijk in de Nederlandse kerkprovincie. Dit geeft een overzicht van projecten per bisdom na de kerstbrief van de paus om het hart te openen voor de toenemende stroom van vluchtelingen.
Zoals de paus zelf tijdens zijn toespraak sprak: “Jullie moeten jullie hart durven openstellen voor de barmhartigheid. Daardoor word je instrument van de barmhartigheid van God. Dan kunnen jullie getuigen van Gods liefde.”
2000 Nederlandse pelgrims raakten ontroerd
Ontroerend waren vooral de ontmoetingen met de paus.
● Verrast luisterde de paus naar het verzoek van kapelaan Gideon van Meeteren. Hij vroeg: “Mag ik u de zegen geven?” Spontaan knielde de paus neer. Eenvoudig en hartverwarmend zoals altijd.
● Voor de ogen van 2000 Nederlandse pelgrims schonk een verlegen dreumes aan de paus een bosje gele tulpen. Daarna rende ze snel weg. De paus riep haar terug. En vroeg om een kusje, Juist uit deze spontane, liefdevolle reacties blijkt de warme barmhartigheid van de paus.
Omzien naar elkaar: barmhartigheid in Nederland
Na het afscheid trok de lange stoet geestelijken pal langs mij naar de sacristie tijdens het zingen van “U zij de glorie”. Helaas voor mij, liep de paus niet mee in de stoet. Mijn kans kwam de volgende dag. Samen met velen van de 2000 Nederlandse pelgrims bezocht ik de algemene audiëntie op het Sint Pietersplein.
En daar stond die ene lege stoel pal langs de route van de paus. Ik nam plaats en wachtte. Zou hij me zien? Ja, dat deed hij. Ik schonk hem alsnog het boek “omzien naar elkaar: Nederland en barmhartigheid “ (Den Haag, U2pi. september 2016).
Thema’s ”omzien naar elkaar”
- Mijn boek ”omzien naar elkaar: Nederland en barmhartigheid ” bestaat uit :
- 17 Bijbelteksten over Barmhartigheid.
- Bij elke Bijbeltekst een door Geert Hüsstege geschilderde icoon.
- 17 meditaties die een brug slaan tussen iconen en teksten naar de huidige maatschappij en persoonlijk leven. Van vluchtelingenproblematiek, tot massaontslag en van persoonlijk gebed tot afscheid en rouw.
- Ook bevat de bundel 17 gebeden. Informatiebron is de bundel ‘’zing een nieuw lied’’ van Bouwen aan de Nieuwe Aarde.
Wist je dat?
Wist je dat mgr J. Hendriks, hulpbbischp van Haarlem- Amsterdam, een lovende recensie en voorwoord schreef?
Hallo Marianne,
Een mooi verslag van een bijzondere ontmoeting. Ik zou zeggen: Daar rust zegen op!
Dank je wel Marcel,
Heel bijzonder, in 2013 kreeg ik op de plaats voor de genodigden op de tweede rij een stoel toegewezen. De stoel voor me bleef leeg zodat ik daar kon gaan zitten om de paus mijn boek ”doorheen het leven, doorheen de dood’ aan te bieden. En nu riep iemand op de achterste rij ”Marianne, hier is nog een plaatsje vrij”. En just daar kwam de paus. Er rust inderdaad zegen op mijn werk en in gedachten zie ik mijn man Roel vanuit de hemel steeds een knipoogje geven.